Logo meierij.nl


Rik van Grinsven werd onlangs geïnstalleerd tot 7dorpendichter van Sint-Michielsgestel
Rik van Grinsven werd onlangs geïnstalleerd tot 7dorpendichter van Sint-Michielsgestel

Rik van Grinsven dichter voor 7 dorpen

SINT-MICHIELSGESTEL – Sinds kort mag Rik van Grinsven zich 7dorpendichter noemen. Hij werd recent door de gemeente Sint-Michielsgestel aangesteld om voor een periode van twee jaar de ontwikkelingen en gebeurtenissen die er in alle kernen plaats vinden, pakkend te verwoorden. Een taak waar hij zich op verheugt en een goed gevoel bij heeft.

Schrijven is de 34-jarige van Grinsven niet vreemd. Als menneke begon hij al zijn gedachtenspinsels zwart op wit te zetten en als RikAtiC verschenen er al twee bundels met korte quotes, levenslessen en gedichtjes van hem. De jonge fitnessinstructeur en voeding & lifestylecoach vindt het prettig om de 'ingevingen' die hij krijgt vast te leggen en als het even kan te delen met zoveel mogelijk mensen.

Dat laatste is meteen ook een van de redenen dat hij, na een tip, besloot om een poging te wagen om de nieuwe dorpsdichter van Sint-Michielsgestel te worden. "Het is altijd mooi als wat je geschreven hebt, gelezen wordt door anderen. Verder voel ik me verbonden met deze gemeente. Ik woon er en al eerder schreef ik over zaken die ik van nabij hier meemaakte", vertelt Van Grinsven. Dit is ook de taak van de nieuwe 7dorpendichter. Van Grinsven wordt geacht om zowel op verzoek als uit eigen beweging zaken die 'spelen' in de kernen Halder, Sint-Michielsgestel, Middelrode, Berlicum, Maaskantje, Den Dungen en Gemonde in een gedicht neer te zetten. Iets wat, zo stelt RikAtiC, anders en moeilijker is dan een 'gewoon' (Sinterklaas)rijm. "In poëzie zit meer diepgang. Dat wil niet per definitie zeggen dat het 'zware kost' is. Dat kan zeker ook met humor. Ik probeer altijd de kern te raken. De manier waarop ligt aan de gebeurtenis waar ik over schrijf."

Wat Rik wel lastig vindt is dat hij ook dingen aangereikt gaat krijgen. "Normaal gesproken schreef ik wanneer ik inspiratie kreeg en er zaken in me opkwamen die 'schreeuwden' om vastgelegd te worden. Het komt wanneer het komt en dat is soms een tijdje wat meer en soms wat minder", legt hij uit. Om aan de hand van een onderwerp aan de slag te móeten is dus nieuw, maar: "Het zullen zaken zijn die spelen binnen de gemeente. Om goed voorbereid te zijn op mijn nieuwe taak ga ik de komende tijd alle zeven de kernen van de gemeente bezoeken en op een andere manier bekijken. In ieder dorp zijn weer mooie en vaak bijzondere plekjes te ontdekken. Die ga ik zien en op me in laten werken."

De gedichten zullen onder andere gepubliceerd worden op de site van de gemeente Sint-Michielsgestel.

reageer als eerste
Meer berichten