Logo meierij.nl


Foto: Archief Leyetocht

De Leyetocht viert 40e verjaardag

De Leyetocht is niet meer weg te denken in de regio van de driehoek Den Bosch, Tilburg en Eindhoven. Op fietsgebied is het een begrip waaraan veel fietsfanaten deelnamen voor een rit over Brabantse wegen. Voor de veertigste keer is er op zondag 20 augustus het vertrek in Helvoirt bij het multifunctionele centrum HelvoirThuis.

Helvoirt - Sinds elf jaar is er op zaterdag 19 augustus een mountainbiketocht met vier keuzeafstanden. Ook daarvoor komen de deelnemers uit alle windstreken naar Helvoirt. In totaal zette de Leyetocht tot nog toe 162.046 fietsers in het zadel. Dit jaar is er een apart vertrek- en eindpunt in Riel voor de 100 en 150 kilometer bij eetcafé Den Overkant.

Natuurgebieden in Brabant krijgen bezoek van het fietslegioen dat vertrekt voor hun Leyetocht. Het Nationaal Park de Loonse en Drunense Duinen komt voor de wielen van alle afstanden 25, 39, 50, 75, 100, 150 km. De 50 en 75 km route brengt ook een bezoek aan het natuurgebied Huis ter Heide. De asfaltridders pakken nog even de Chaamse Bossen en onder andere het landgoed De Utrecht mee. Allemaal toeristische trekpleisters om op de fiets van te smullen.

"Maar dan moet je het wel willen zien." Dat zijn de woorden van de opvallende deelnemer Gerard van de Put (92) een voormalig fietsenmaker in Tilburg. Hij fietst dit jaar de tocht over 100 kilometer op een gewone herenfiets zonder ondersteuning. Hij is ooit begonnen met het fietsen van Brabants grootste fietsfeest met vrouw en drie kinderen. Nu doet hij met familieleden waaronder zijn dochter al jaren de 100 kilometer als familie-uitje.

Wat het leuke aan fietsen is weet de krasse oud-fietsenmaker perfect te omschrijven. "Je ziet verschrikkelijk veel en je kunt altijd afstappen als je wilt. Leuke huizen bekijken, dieren in de wei bewonderen of genieten van bomen. Dat moet je leren om te zien." Gemiddeld fietst de Tilburgse 'pedaleur' nog zeker 3.000 kilometer per jaar.

Nog meer kanjers komen in Helvoirt aan het vertrek. Ans den Otter en Annie Geurts uit Helvoirt gaan het avontuur over 150 kilometer tegemoet op hun eenvoudige boodschappenfiets. In feite gaan ze op herhaling. Het vorig jaar waren zij een van de weinigen die het slechte weer trotseerden over de schilderachtige Maasdijken tussen Ravenstein naar Bokhoven.

Met de Leyetocht kom je vaak op plaatsen waar je normaliter nooit een bezoek brengt. Zo zijn er stempelposten in De Moer (50 en 75 km) en Cromvoirt (39 km). De Rustende Jager in Biezenmortel begroet de 25 en 39 km rijders. Gastheer Jo Pijnenburg weet het zeker. Het is een kwart eeuw gelden dat de Leyetocht aanlegde. In Dongen en in Riel zijn ook stempelposten.

De mountainbiketocht daags voor de Leyetocht op zondag heeft vier keuzeafstanden 30, 40, 50, 75 km. De langste afstand kwam het vorig jaar in beeld bij het tienjarig jubileum hiervan. Vanwege mogelijke deelname aan een marathonrit over 200 km gaan Helvoirtse mountainbikers deze langste afstand twee keer achter elkaar fietsen als extra training voor die tot de verbeelding sprekende tocht in Drenthe.

Reageer als eerste
Meer berichten


Shopbox