Logo meierij.nl


Gezamenlijke lunch van leden van de Vereniging 55+ in Helvoirt in het HelvoirThuis.
Gezamenlijke lunch van leden van de Vereniging 55+ in Helvoirt in het HelvoirThuis. (Foto: Peter Corvers)

Na 60 jaar nog volop in het leven

HELVOIRT - In 1957 werd in Helvoirt de RK Bond Ouden van Dagen opgericht. Het oude patronaatsgebouw was de eerste thuishaven, later café De Keizer. De vereniging startte met 54 leden en een contributie van zes gulden per jaar. Het 60-jarig jubileum wordt binnenkort gevierd door een bloeiende vereniging met 650 leden.

Het jubileumboek schetst een kleurrijk beeld van het 60 jarig bestaan van de Vereniging 55+ dat op 8, 9 en 10 september uitbundig wordt gevierd in het HelvoirThuis. Voorzitter Josée van Dongen hoeft niet lang na te denken wat volgens haar voor de leden de belangrijkste gebeurtenis van al die jaren is geweest. "Het verlies van Den Hof doet bij een aantal leden nog zeer." Met eigen middelen bouwde de Vereniging 55+ een eigen home dat in 1999 werd geopend. Maar met de komst van het multifunctionele HelvoirThuis viel Den Hof al in 2014 onder de slopershamer. "Ik snap dat ons huis opgeofferd moest worden, maar voor veel leden is het nog steeds een moeilijk punt. Hoewel velen begrijpen dat er eigenlijk geen alternatief was."

De Vereniging 55+ doet tal van activiteiten, maar voor de 70-plussers is er speciale aandacht. "Daarvoor hebben we een speciaal programma. Dat zijn vaak mensen van boven de 75 jaar die niet meer de energie kunnen opbrengen, vaak vrouwen die onder de beschutting van hun man hebben geleefd. Mensen melden zich niet zelf, dus nodigen wij ze uit. Daarvoor werken we samen met zorgcentrum De Leyenhof." Het gaat dan om zaken die onze oudere leden interesseren, benadrukt Josée van Dongen. "We laten bijvoorbeeld een film zien over hoe er in de jaren vijftig op het land werd gewerkt. Voor veel ouderen van die leeftijd is dat een feest van herkenning. Of iemand die vertelt over de juwelen van de Oranjes waar een hele geschiedenis aan vastzit. Ook verzorgen we lunches voor die groep bij de plaatselijke cafés in het dorp."

De kracht van de Vereniging 55+ zit 'm vooral in de vele activiteiten die de vereniging organiseert waardoor mensen elkaar ontmoeten, zegt Josée. "Daar is veel behoefte aan, een thuis vinden bij elkaar. Ons thema bij dit jubileum is niet voor niks 'verbinden'. En we hebben ongelofelijk veel mensen in Helvoirt die de handen uit de mouwen willen steken. We hopen in de toekomst nog meer mensen te kunnen bereiken, maar we zijn zeker niet ontevreden. Integendeel!" Speerpunt voor de komende tijd is bewegen waarbij de 'beweegtuin' die er komt bij De Leyenhof van belang is. "Daarin komen allerlei toestellen die je uitnodigen om te bewegen. Want bewegen is ook zeker voor ouderen van levensbelang."

Voor programma jubileum: www.55plushelvoirt.nl

reageer als eerste
Meer berichten


Shopbox