Logo meierij.nl


Clusterdirecteur Zorg en Services Jan Kees Metz showt één van de 124 appartementen in Het Wereldhuis. Foto: Ad van de Wetering
Clusterdirecteur Zorg en Services Jan Kees Metz showt één van de 124 appartementen in Het Wereldhuis. Foto: Ad van de Wetering (Foto: Ad van de Wetering)

Bewoners van Het Wereldhuis in Boxtel komen deze week 'thuis'

BOXTEL - Het Wereldhuis in Boxtel is op enkele kleine details na gereed. Deze week nemen de nieuwe bewoners hun intrek. Het Wereldhuis biedt een beschermde woonomgeving voor mensen die vanwege dementie of lichamelijke problemen zijn aangewezen op (intensieve) zorg, waarbij culturele tradities en specifieke leefgewoonten in ere worden gehouden. Een wereldhuis voor wereldburgers dus!

Het Wereldhuis - onderdeel van Zorggroep Elde - is een samenvoeging van drie locaties gespecialiseerd in leefstijlgerichte en cultuurspecifieke zorg, te weten Sefkat en Molenweide in Boxtel en Nieuw Beekvliet in Sint-Michielsgestel. In totaal krijgen 115 bewoners een nieuw 'thuis' in het vernieuwde zorgcomplex aan de Achterberghstraat in Boxtel. Over het resultaat van de verbouwing van het voormalige Molenweide is Jan Kees Metz, clusterdirecteur Zorg en Services binnen Zorggroep Elde, zeer content: "Het is nu weer een prachtig modern gebouw waarin maximaal gebruik wordt gemaakt van de beschikbare ruimte en lichtinval. Bij de inrichting van ieder appartement hebben we bovendien nadrukkelijk rekening gehouden met de religieuze en/of culturele achtergrond van de bewoner. Dat geldt overigens ook voor de gemeenschappelijke vertrekken. Zo biedt Het Wereldhuis bijvoorbeeld een eigen gebedsruimte voor zowel christenen als islamieten. Dat maakt deze multi-culturele zorglocatie tamelijk uniek in Nederland."
Overigens is niet alleen bij de inrichting en aankleding van het complex rekening gehouden met de culturele verschillen. Dit zie je ook terug in de keuken waar alle maaltijden worden bereid. "Daar kan alles", benadrukt Metz: "Halal koken, Hollandse kost, of twee keer warm eten zoals veel Indische bewoners graag willen. Ook op dat gebied zijn wij zeer flexibel."
Aan de samenvoeging van Sefkat, Nieuw Beekvliet en Molenweide is een lang en intensief traject voorafgegaan. "Zorggroep Elde is al in 2000 gestart met de modernisering van het vastgoed. Dit project is daar onderdeel van", vertelt Metz: 'Vandaar dat wij zo enorm blij zijn dat Het Wereldhuis nu eindelijk een feit is. Echt iedereen heeft enorm uitgekeken naar dit moment. Zowel bewoners als medewerkers. Met de moraal zit het op dit moment dus wel goed. En mochten er bewoners zijn die toch moeite hebben met de verhuizing, dan is extra ondersteuning natuurlijk mogelijk." Wat Het Wereldhuis ook bijzonder maakt, is het feit dat bewoners met dementie die normaal op een gesloten afdeling zitten, hier wel vrij kunnen bewegen. "Dit kan dankzij speciale elektronica. Ook op dat gebied is Het Wereldhuis tamelijk uniek", besluit Metz.

reageer als eerste
Meer berichten


Shopbox