Logo meierij.nl


Column wethouder: Zomerzotheid

Voor heel veel mensen zit de vakantie er alweer op. Hopelijk heelhuids terug gekomen na zon, zee, rust, ontspanning of wat u ook van plan was, is voor u het weet, het alledaagse leven weer heel snel routine geworden. Hebt u veel nieuws gemist?

Waarschijnlijk niet, met alle media die we tegenwoordig kunnen volgen op iedere manier die we maar willen. Heel veel zomers-zotheid nieuws als politici op vakantie zijn en als ze dat in Den Haag niet zijn, dan formeren ze een kabinet achter gesloten deuren in deze tijd. Ook de Amerikaanse president doet een duit in het zakje qua nieuws-zotheid door onverminderd de ene dag het ene te beweren en de volgende dag het tegenovergestelde. Dus dat schiet ook al niet meer op qua nieuwswaarde.

Maar er zitten andere tijden aan te komen; althans zeker in Haaren. Voor u het weet is het 4 oktober en wordt u gevraagd te stemmen over de toekomst van Haaren. Wilt u dat de vier dorpen bij elkaar blijven als één gemeente omdat het eigenlijk, als je om je heen kijkt, best prima gaat zo? Wilt u dat de vier dorpen worden ondergebracht bij vier omliggende gemeenten omdat het dan allemaal veel beter gaat worden? Op 4 oktober mag u het laten weten in het stemhokje wat u kent van de 'gewone' verkiezingen.

Volkomen toevallig heeft de provincie, die vindt dat Haaren de toekomst echt niet in kan zoals het nu gaat, een bureau gevraagd een onderzoek te doen naar, wat dan heet, de bestuurskracht van Haaren. Het toevallige is dat dat bureau van de provincie haar rapport hoe dan ook, voor 4 oktober moet uitbrengen.

Nu vonden wij het wel zo chique naar de kiezers toe, als dan ook meteen even de bestuurskracht van de omliggende gemeenten, waar de dorpen volgens de provincie zo snel mogelijk naar toe moeten, zou worden onderzocht. Maar dat vond de provincie niet nodig. 'Die zijn bestuurskrachtig genoeg', zegt gedeputeerde Spierings. Of de inwoners van die gemeenten daar ook zo over denken (het uitgangspunt bij herindeling, zegt de provincie altijd) doet er nu net op dit cruciale moment niet toe blijkbaar.

Hoe dan ook, het bestuurskrachtrapport gaat er komen. De provincie is opdrachtgever. Een bekend woordvoerder van een belangengroep, zei al eens eerder over een ander rapport, dat iedere onderzoeksbureau opschrijft wat de opdrachtgever wil. Wie betaalt, bepaalt, zei hij. Kan me dat niet voorstellen, toch?

We gaan het allemaal meemaken dit nieuwe politieke jaar. Het bestuurskracht-rapport, de peiling op 4 oktober en het besluit wat de Gemeenteraad daar over gaat nemen.

reageer als eerste
Meer berichten


Shopbox