Logo meierij.nl


Arie den Haan heeft een privé museum met onder andere de complete collectie Maico motoren. Bij elke motor heeft hij een verhaal. Foto: Wendy van Lijssel
Arie den Haan heeft een privé museum met onder andere de complete collectie Maico motoren. Bij elke motor heeft hij een verhaal. Foto: Wendy van Lijssel (Foto: Wendy van Lijssel)

Arie heeft een privé crossmotormuseum

SCHIJNDEL – Vanaf het moment dat Arie den Haan op 17-jarige leeftijd op een crossmotor stapte, raakte hij dusdanig bevangen door deze snelheidsduivels dat de intussen 67-jarige Schijndelaar niet alleen tot op de dag van vandaag rijdt, maar dat hij ook een privémuseum aan huis heeft met een unieke verzameling crossmotoren.

Zeg je crossmotors, dan noem je in één adem Arie den Haan uit Schijndel die hier al vanaf zijn kleutertijd door gefascineerd is. Het duurde overigens tot zijn puberjaren voor hij begon met wedstrijd rijden. De grote 'cross bacillen', zoals hij dat zelf lachend verwoord, nestelden zich destijds dusdanig, dat ze nooit meer verdwenen. Arie rijdt zelfs nog tot de dag van vandaag wedstrijden bij de veteranen.

In zijn jongere jaren begon hij echter op enig moment ook met het verzamelen van Maico crossmotoren. "Dat was een bekend merk waar ik zelf op reed. Ik zat toen al tot over mijn oren in de crosswereld. Velen hadden wel een oud model ergens in de schuur staan of zetten deze op enig moment bij het grof vuil. Ik hoorde dat en kocht er op enig moment enkele voor een paar tientjes (guldentijd, red.) per stuk. Daarmee begon mijn verzamelwoede", blikt hij lachend terug. Hij kon ze destijds kwijt bij een boer in de buurt die een oude kippenschuur had.

Den Haan verzamelde, verzamelde en verzamelde want, zo vertelt hij; "Je blijft verzamelen." Het resultaat was uiteindelijk de complete collectie Maico crossmotoren van 1958 tot 1985. Toen ging het bedrijf failliet, dus meer kwamen er niet. Arie zette er aansluitend zijn restauratietanden in. "Ik had een bedrijf aan huis (Haan Wheels red.). Nadat mijn zoon de zaak overnam, uit zijn jasje groeide en verkaste, had ik zowel de tijd als ook de (werk)ruimte over. Vervolgens heb ik er, met toestemming van de gemeente, een privémuseum van gemaakt", meldt hij trots.

Naast Maico heeft den Haan ook motoren van het merk CZ en Bultaco. De uitgestalde motoren zijn allemaal in originele staat en helemaal compleet. Zo'n beetje zoals ze ooit van de 'band' afrolden. Een vereiste voor opname in het museum. Hoewel zijn collectie compleet is, heeft den Haan altijd nog ruimte voor speciale modellen waar er slechts enkele tientallen van gemaakt zijn.

Met liefde laat hij zien wat hij heeft maar: "Ik heb een privémuseum. Dan moeten mensen me even bellen." Dan: "Natuurlijk vertel ik er dan het een en ander over, want ik heb bij elke motor een verhaal." Voor meer informatie bel naar tel.: 06-42558042.

reageer als eerste
Meer berichten


Shopbox