Logo meierij.nl


Annemarie van de Wijst nodigt iedereen uit om in de circa dertien meter hoge paal (met inkepingen) te klimmen tijdens de 10e editie van het Paalklimmen in Wijbosch Foto: Wendy van Lijssel
Annemarie van de Wijst nodigt iedereen uit om in de circa dertien meter hoge paal (met inkepingen) te klimmen tijdens de 10e editie van het Paalklimmen in Wijbosch Foto: Wendy van Lijssel (Foto: Wendy van Lijssel)

Wijbosch klimt al tien jaar de paal in

WIJBOSCH – Verpakt in een gezellige markt met leuke kraampjes, workshops, lekkere hapjes en drankjes, muziek van dj's, diverse bandjes waaronder ook topband Twenty Sicks wordt in Wijbosch op zaterdag 9 september vanaf 14.00 uur het 10-jarige bestaan van het Paalklimmen gevierd. Een evenement waar jeugd vanaf 8 jaar overdag en vanaf 16 jaar in de avonduren aan kan deelnemen. Meedoen en de toegang is gratis.

Als onderdeel van een ander evenement werd tien jaar geleden in Wijbosch begonnen met Paalklimmen. Een activiteit die zich in eerste instantie richtte op mannen omdat, zo vertelt Annemarie van der Wijst die mede aan het organisatieroer staat, er niet zo veel vrouwen waren die het om te beginnen aandurfden om de top van de circa 13 meter hoge paal te bestijgen.

Terwijl het die eerste jaren dus een 'mannending' was en de verdwaalde dame die het wel aandurfde gewoon in de herencategorie meedeed, groeide het festijn over de jaren. Er kwam een damescompetitie en in 2011 werden voor het eerst ook kinderen uitgedaagd om de strijd met elkaar aan te gaan. "Er zijn twee palen en na het startsignaal dien je zo snel mogelijk naar boven te klauteren. De palen hebben inkepingen. Het is hartstikke veilig. Iedereen wordt gezekerd, heeft een klimtuigje aan en bij elke paal staan enkele mannen om de touwen te leiden. Er kan niets gebeuren", verzekerd Annemarie. Het hele gebeuren vindt plaats aan het Kapeleind bij Casa Del Arte en is al jaren een plaatselijke 'hit'.

Zaterdag 9 september is het tijd voor de tiende editie. Een jubileum wat aangegrepen wordt om anders en groter uit te pakken. "Dit jaar hebben we de leeftijdsgrens voor kinderen bijgesteld. Zij kunnen al vanaf 8 jaar mee doen. Dat kan, net als overigens bij volwassenen, gewoon om het een keer te proberen. Je mag je ook direct opgeven voor de wedstrijd", legt Annemarie uit.

Het Paalklimmen voor de jeugd, maar ook de markt die speciaal voor de 10e editie gehouden wordt, begint om 14.00 uur. Ook worden workshops gehouden zoals bijvoorbeeld het knutselen voor kinderen. Het hele gebeuren wordt omlijst met muziek waarbij topformatie Twenty Sicks omstreeks 17.00 uur op de rol staat.

Omstreeks 20.00 uur is het de beurt aan iedereen vanaf 16 jaar en ouder om de 'paal' te bedwingen. Er wordt gestreden om de titel en een wisselbeker. Van der Wijst hoopt zowel op veel toeschouwers als deelnemers en kan laatstgenoemde aanraden want: "Het uitzicht bovenin die paal is verschrikkelijk mooi."

reageer als eerste
Meer berichten


Shopbox