Logo meierij.nl


Na de bevrijding duurde het nog een maand of zeven voordat actie werd ondernomen. Op 9 juni 1945 werden de graven blootgelegd waarna op 15 augustus van dat jaar de eerste herdenking werd gehouden.
Na de bevrijding duurde het nog een maand of zeven voordat actie werd ondernomen. Op 9 juni 1945 werden de graven blootgelegd waarna op 15 augustus van dat jaar de eerste herdenking werd gehouden. (Foto: Jo Latijnhouwers)

Reizende expositie 'Gegijzeld voor de vrijheid' naar Haaren

HAAREN - 15 augustus 1942. Een zwarte dag in de Brabantse geschiedenis. Diep in de bossen van Landgoed de Gorp en Rovert bij Goirle hebben Duitse SS-soldaten die dag in de vroege ochtend vijf gijzelaars doodgeschoten. Om deze gijzelaars te herdenken is de reizende de expositie 'Gegijzeld voor de vrijheid' opgezet. Deze is binnenkort te zien in de gemeentehuizen van Haaren en Sint-Michielsgestel.

Bij de vijf gijzelaars ging het om mannen die door de Duitsers waren vastgezet als een soort ruilobject. Zou het Nederlandse verzet acties ondernemen tegen de Duitse bezettingsmacht dan zouden 'preventieve' gijzelaars worden gedood. De executie was een gevolg ter vergelding van een mislukte aanslag met explosieven op een trein met Duitse soldaten. De geëxecuteerde gijzelaars hadden gevangen gezeten in Polizeigefangnis Haaren (het huidige Haarendael) en het latere Seminarie Beekvliet in Sint-Michielsgestel. De executie gebeurde eigenlijk in het diepste geheim. Er werd ruchtbaarheid aan gegeven door publicaties van de Duitse overheid in de landelijke kranten, maar de locatie werd niet onthuld. Die werd onthuld door Frans van Rooyen, destijds kelner in hotel Victoria in Tilburg, en de Goirlese jachtopziener Marinus van Heerebeek. Terwijl Van Rooyen van Duitse soldaten die in het hotel sliepen hoorde dat er vijf Nederlanders gefusilleerd waren in de bossen bij Goirle, was jachtopziener Van Heerebeek bijna getuige van de executies toen hij in de nacht van de 15e augustus geweerschoten hoorde in de bossen, en op onderzoek uit ging. Hij stuitte op een groot aantal Duitse soldaten, die met schoppen en houwelen aan de gang waren. Toen Van Heerenbeek enkele dagen daarna in de krant las dat vijf gijzelaars gefusilleerd waren, wist hij wat hij gezien had. Jaarlijks wordt een drukbezochte herdenking gehouden bij de executieplaats, waar nu nog twee gijzelaars begraven liggen. De expositie bestaat uit zeven banners met informatie over de gijzelaars in het algemeen, hun leven tussen prikkeldraad, de aanleiding tot de fusillade, de ontdekking van de graven en de eerste herdenking. Daarnaast worden er voorwerpen en documenten getoond in vitrines. De expositie is een initiatief van Stichting Gijzelaars Beekvliet en Haaren.

De expositie 'Gegijzeld voor de vrijheid' is van 11 tot 28 september te zien in het gemeentehuis van Haaren en van 2 tot 19 oktober in het gemeentehuis van Sint-Michielsgestel. De entree is gratis.

reageer als eerste
Meer berichten


Shopbox