Ton Smits is al 63 jaar met hart en ziel verbonden aan het Gilde Sint Catharina in Den Dungen. Vanwege zijn 40-jarig jubileum als Hoofdman wordt hij binnen kort in het zonnetje gezet.
Ton Smits is al 63 jaar met hart en ziel verbonden aan het Gilde Sint Catharina in Den Dungen. Vanwege zijn 40-jarig jubileum als Hoofdman wordt hij binnen kort in het zonnetje gezet. (Foto: Wendy van Lijssel)

Gildebroeder in hart en nieren

DEN DUNGEN – Zeg je Gilde Sint Catharina uit Den Dungen, dan noem je er in één adem Ton Smits bij. Vanwege de liefde sloot de intussen 82-jarige Dungenaar zich 63 jaar geleden aan, was actief in allerlei disciplines en nooit te beroerd om mee aan te pakken. Veertig jaar geleden werd hij door de leden gekozen als Hoofdman. Een jubileum wat op vrijdag 3 november met genodigden gevierd wordt waarna hij deze taak neer gaat leggen.

Het was de liefde die ervoor zorgde dat Ton Smits zich 63 jaar geleden aansloot bij het Gilde Sint Catharina. "Ton had verkering met Sjaan Kappen. Haar vader was gildebroeder, haar oom was Hoofdman en ook haar opa was dat geweest", weet Deken schrijver Annie Maas die namens de jubilaris het woord voert. Smits begon als vendelier, maar bleek in verloop van tijd, zowel met de hand- en kruisboog en met het geweer, een goede schutter. De afgelopen jaar wist hij zelfs nog de onderlinge competitie te winnen. Verder was hij nooit te beroerd om er de schouders onder te zetten en zijn handjes te laten wapperen. "Ton was een expert in het maken van houten vogels voor het (Koning)schieten. Verder heeft hij geholpen bij de bouw van het nieuwe gildehuis in 2004 en in 2015. Hij is dusdanig met het gilde verbonden dat hij in 2004 voor zijn verjaardag als cadeau een zitmaaier vroeg. Niet voor zijn eigen tuintje, maar voor het onderhoud van het gildeterrein dat hij vanaf dat moment onder zijn hoede nam", aldus Maas opgewekt. Gildebroeder in hart en nieren is een statement wat in deze volledig van toepassing is. Vanaf de oprichting van Kring Dommelgroep waar negen gildes bij aangesloten zijn, is hij lid van het bestuur. Ook was hij 25 jaar geleden medeoprichter van de veteranengroep van genoemde Kring. Tot slot is hij al 40 jaar Hoofdman van het Gilde. Een eretitel omdat je gekozen wordt door de leden. iets waar Smits trots op is. Dat is hij ook op het feit dat het Gilde Sint Catharina in 1981 een van de eerste was waar vrouwen zich bij aan konden sluiten en volwaardig mee konden doen. Hoofdman ben je feitelijk voor het leven. Vanwege zijn gesteldheid heeft Smits er echter voor gekozen om na de viering van zijn jubileum het stokje door te geven aan iemand anders. Wie dat zal worden is nog niet duidelijk. "Daar gaan we binnen kort over praten en stemmen", aldus Maas weten maar: "Eerst gaan we Ton in het zonnetje zetten voor al zijn verdiensten." Het jubileum wordt gevierd met genodigden en uiteraard veel gildebroeders en zusters. Maas: "We maken er een mooi feest van, want we hebben veel aan Ton te danken."

Meer berichten
Shopbox