Vanaf 1 december is het niet meer mogelijk om met contant geld een kaartje in Brabantse bussen te kopen.
Vanaf 1 december is het niet meer mogelijk om met contant geld een kaartje in Brabantse bussen te kopen.

Geen contant geld meer in bussen

REGIO - Sinds 1 november kunnen reizigers in alle reguliere Brabantse bussen een OV-vervoersbewijs met pin, contactloos of creditcard betalen na 19.00 uur en vanaf 1 december is het niet meer mogelijk om met contant geld een kaartje in de bus te kopen.

Met het verdwijnen van al het contant geld op de bussen, hopen de provincie en de vervoerders Arriva en Hermes de sociale veiligheid in het openbaar vervoer verder te verbeteren, terwijl het tegelijk ook het reisgemak van de reizigers verhoogt. De provincie Noord-Brabant is de eerste provincie waar deze stap wordt genomen.

Aanleiding voor deze maatregel zijn de overvallen die in het voorjaar van 2016 plaatsvonden in enkele Brabantse bussen. Gedeputeerde Christophe van der Maat: "Dat is onacceptabel en de vervoerders hebben daarna met onze hulp meteen actie ondernomen. In het afgelopen jaar is met een pilot in Tilburg, Breda en 's-Hertogenbosch ervaring opgedaan met het pinnen in de bus en was er in de avonduren al geen contant geld meer in de bus aanwezig. Met die pilots is getest of de techniek betrouwbaar is en hebben we kunnen bekijken of de reizigers eraan kunnen wennen. De ervaringen bij de pilots waren uitstekend. Het pinnen kost niet meer tijd dan contant afrekenen en zowel de reizigers als de chauffeurs ervaren het als een prima oplossing. Daarom hebben we er in Brabant voor gekozen om versneld alle cash van de bussen te halen. Zo heeft het geen enkele zin meer om de buschauffeur voor een paar euro te beroven."

Om de kosten te kunnen dekken om alle 822 Brabantse bussen van betaalapparatuur te kunnen voorzien, heeft het provinciebestuur besloten tot een tijdelijke verhoging van de OV-reistarieven vanaf 1 januari 2018. Het regionale kilometertarief wordt € 0,0023 duurder en de prijs van een ritkaartje en dalurendagkaartje wordt respectievelijk met € 0,15 en € 0,20 verhoogd.

Om reizigers goed te informeren, wordt een campagne gestart. Uiteraard geldt het verdwijnen van de contante betaling van een kaartje alleen voor de kaartjes die in de bus zelf gekocht worden, niet bij verkooppunten. Daarnaast wordt het aantal verkooppunten uitgebreid door nieuwe punten bij VVV's en Primera's in grote steden. Een overzicht van alle opgenomen verkooppunten staat op onderstaande website:

www.bravo.info

Meer berichten
Shopbox