De Haarense gemeenteraad besprak donderdag 2 november de uitslag van de burgerpeiling van 4 oktober. De raad nam een motie aan waarin het kiest voor opsplitsing bij voorkeur vanaf 1 januari 2021.
De Haarense gemeenteraad besprak donderdag 2 november de uitslag van de burgerpeiling van 4 oktober. De raad nam een motie aan waarin het kiest voor opsplitsing bij voorkeur vanaf 1 januari 2021. (Foto: Peter Corvers)

Opsplitsing van Haaren vanaf 2021

HAAREN - Alle vijf partijen uit de Haarense gemeenteraad willen opsplitsing van de gemeente Haaren op 1 januari 2021. De raad stelt in een motie dat de burgerpeiling van 4 oktober "serieus genomen wordt". Bij die peiling stemde 56 procent van de inwoners voor opsplitsing van Haaren. Op 21 december neemt de raad een definitief besluit.

De vijf partijen hadden donderdag een schorsing van een half uur nodig om het eens te worden over de toekomst van hun gemeente. Het is voor het eerst sinds de discussie daarover startte in november 2014 dat alle partijen op een lijn zitten over dit delicate onderwerp dat de politiek al drie jaar domineert. Dat nu wordt gekozen voor bij voorkeur 1 januari 2021 als opsplitsingsdatum, en als uiterste datum een jaar later, heeft volgens Wil van Pinxteren (LLH), initiatiefnemer van de motie, te maken met de termijnen van de wet Arhi die herindelingen regelt. Die wet maakt het onmogelijk om eerder dan 2021 op te delen, aldus Van Pinxteren.

Progressief 96, fervent voorstander van snelle opsplitsing, sluit zich hier nu bij aan. Volgens fractievoorzitter Tiny Assink is geen sprake van een compromis tussen de partijen. Assink wijst erop dat ook de buurgemeenten geen voorstander zijn van 1 januari 2020, vooral door de korte zittingsperiode van de nieuwe raad die daarvan het gevolg is.

De gemeenteraad gaf het college van B&W de opdracht mee om voor het beslissende debat in december met voorstellen te komen over het borgen van investeringsplannen zoals voor de dorpshuizen in Haaren en Biezenmortel en een nieuwe school in Esch. Ook de belangen van inwoners en het personeel moeten worden geborgd. De raad wil verder dat B&W een informatiebijeenkomst organiseert over de wet Arhi, waar nog veel onduidelijkheid over is.

Het proces van opsplitsing zal worden begeleid door een onafhankelijk adviseur, van buiten Haaren, zo viel donderdag te beluisteren. De provincie zal daarvoor niet worden benaderd. "Dat is niet verstandig na de spanning die er is ontstaan met de provincie", zegt Van Pinxteren. Ook buurgemeenten zijn wat hem betreft niet onafhankelijk genoeg. "Een oud-wethouder of oud-burgemeester zou kunnen", oppert het raadslid. De raad wil dat B&W met omliggende gemeenten in gesprek gaat over de uitslag van de burgerpeiling. Naar verluidt sprak burgemeester Jeannette Zwijnenburg vorige week al met de burgemeesters van Vught en Boxtel. De dorpen Helvoirt, Haaren, Esch en Biezenmortel gaan naar de buurgemeenten Vught, Oisterwijk, Boxtel en Tilburg. Bij opdeling vanaf 2021 zijn er dan in november 2020 verkiezingen, behalve in Tilburg waar voor Biezenmortel een grenscorrectie volstaat.

Meer berichten
Shopbox