Wie er het komend jaar de scepter gaat zwaaien over het Strûivendûrp wordt zaterdag bekendgemaakt. Maar dat het in elk geval een Prins Wèner XXII wordt is zeker.
Wie er het komend jaar de scepter gaat zwaaien over het Strûivendûrp wordt zaterdag bekendgemaakt. Maar dat het in elk geval een Prins Wèner XXII wordt is zeker. (Foto: CV De Struivenweners)

Strûivendûrp krijgt een nieuwe prins

HAAREN - Haaren (Strûivendûrp) krijgt dit jaar een nieuwe carnavalsprins. De vorige prinsen hebben enkele jaren achter elkaar de scepter gezwaaid, maar zij zijn gestopt binnen de Raad van Elf, waardoor er dus een Prins Wèner de XXII komt.

De prinsverkiezing van CV de Strûivenwèners valt dit jaar op zaterdag 11 november. De feestavond wordt gehouden in café De Michel aan de Haarendijk in Haaren en begint om 20.30 uur. Rond 23.11 uur wordt bekend wie de nieuwe prins gaat zijn van het carnavalsdorp. De hele avond is het feest met onder meer een optreden van de Dorini's en zijn er leuke acties.

De prinsen in Haaren blijven altijd hun eigen titel houden. Dus als iemand eerder prins Wèner de XVII was en de scepter weer een jaar op pakt blijft hij die naam behouden. Ook al zijn er daarna een 18e en 19e Wèner geweest. Waar de carnavalsverenigingen van omliggende dorpen vaak al weken of maanden van te voren weten wie er prins gaat worden is dat in Haaren pas op de dag van de verkiezing écht bekend. "Natuurlijk zoemen er altijd wel wat namen rond, maar voor gekozen prins kan het dus als een verrassing komen", vertelt Edward van Beers, voorzitter van carnavalsvereniging De Strûivenwèners.

Aan het begin van de avond komt de Raad van Elf bij elkaar om te gaan stemmen. Dit gebeurt onder het toeziend oog van twee neutrale 'tellers'. Na enkele stemronden blijft dan de prins over. Edward: "Hij krijgt dan de vraag of hij het ambt van Prins aanneemt. Het is in het 49-jarig bestaan van onze club pas één keer voorgekomen dat de kandidaat-prins weigerde. Dat is wel uniek te noemen."

De bekendmaking van de nieuwe prins wordt altijd op een ludieke manier gedaan. De manier waarop is in handen van de prins en adjudanten van het afgelopen jaar. "Het gaat er soms wat chaotisch aan toe, maar dat siert de club dan wel weer. Uiteindelijk komt het altijd weer op z'n pootjes terecht en kan de prins zich bekend maken."

De Haarense club verzorgt al jaren een aantal carnavalszaken in het dorp zoals de optocht, de carnavalsviering en de Boerenbruiloft. Om dat in goede banen te leiden zijn alle Raad van Elf-leden actief in een commissie. Ook leden van de vereniging zijn hierin actief. "Toch kunnen we nog wel wat handjes gebruiken", vertelt Edward, "zeker voor het komende carnaval. Want we hebben een aantal leuke ideeën op stapel staan, maar daar kunnen we nog niet al te veel over los laten."

Meer berichten
Shopbox