Logo meierij.nl


Ton Lunenburg (l) en Henny van der Burgt (r) zijn samen met velen de afgelopen jaren doende geweest met het realiseren van de fictieve oorlogsfilm De Ondergrondse Vergeet Niet en documentaire De Schakel waarin ouderen vertellen wat zij als kind in de oorlog mee maakten. foto: Wendy van Lijssel
Ton Lunenburg (l) en Henny van der Burgt (r) zijn samen met velen de afgelopen jaren doende geweest met het realiseren van de fictieve oorlogsfilm De Ondergrondse Vergeet Niet en documentaire De Schakel waarin ouderen vertellen wat zij als kind in de oorlog mee maakten. foto: Wendy van Lijssel (Foto: Wendy van Lijssel)

'Ik mag van haar niet meer dromen'

SCHIJNDEL - Hij mag, zo claimt hij, van zijn vrouw niet meer dromen. De laatste keer dat Henny van der Burgt uit Schijndel dat namelijk deed en op papier zette, kwam er een project los van ongekende grootte. De afgelopen jaren werd door velen hard gewerkt aan het realiseren van speelfilm De Ondergrondse Vergeet Niet en documentaire De Schakel. Met een première in Hollywoodsferen op zaterdag 18 november vanaf 19.30 uur bij Den Durpsherd in Berlicum komt zijn droom uit. De avond begint om 20.15 uur en is uitverkocht. De film en documentaire draaien er ook op zondag 19 november om 14.30 uur en 20.15 uur.

Henny van der Burgt is al vier decennia aangesloten bij foto- en filmclub Shot '71 in Berlicum. Deze brengen elke vijf jaar een clubfilm uit. "In aanloop ernaar toe ben ik dan vaak aan het 'spoken' over goede onderwerpen. Op enig moment droomde ik in grove lijnen het nu verfilmde oorlogsverhaal. Ik heb het de volgende ochtend gelijk op papier gezet. Later is het besproken in de club. Het project was te groot, maar kon wel rekenen op enthousiasme. Vanuit Shot '71 is er dus uiteindelijk een groepje gemotiveerde film- en theatermakers ontstaan die Stichting Regio Film Producties hebben opgericht. Zij zijn aan de slag gegaan met het realiseren van de film én de eraan gekoppelde documentaire", vertelt Van der Burgt. "Het is van meet af aan het plan geweest om beide te doen. Een fictief verhaal en échte verhalen", aldus Van der Burgt. Na 2,5 jaar van hard werken zit de klus er bijna op. Bijna, want: "Ik ben nog bezig met de laatste loodjes inzake De Schakel", verzucht Van der Burgt. Dat het een heel intensief en heftig project is geweest, stelt eigenlijk iedereen die erbij betrokken was. "We zijn met een groep van ruim 30 mensen bijna dag en nacht bezig geweest om alles te realiseren. Het verhaal van Henny is bewerkt. Er zijn audities geweest waaruit 15 tekstrollen zijn gekomen en circa 100 figuranten. Er moesten kleding, voertuigen en attributen uit de jaren '45 tot '65 komen en goede filmlocaties. Ook de financiering rond krijgen was een hele kluif. We moesten sponsoren vinden. Die hebben we gevonden in ondernemers, donateurs, gemeentes en het Prins Bernard Cultuurfonds", somt Ton Lunenburg voorzitter van Stichting Regio Film Producties op. Het is slechts een greep uit alles wat de laatste jaren ondernomen moest worden. Intussen zijn die zorgen allemaal voorbij. De film en de documentaire liggen klaar. Iedereen is de dagen aan het afstrepen tot de première compleet met limousine, rode loper, galakleding en tromgeroffel. Lunenburg en Van der Burgt: "Die avond is uitverkocht, maar iedereen is welkom om vanaf 19.30 uur te komen kijken en een dag later de film en documentaire te gaan bekijken." Van der Burgt: "Het is dusdanig intensief geweest dat ik de afgelopen jaren nauwelijks tijd heb gehad voor andere dingen." Lachend: "Ik mag van van mijn vrouw niet meer dromen." Het befaamde gat dreigt overigens niet want: "Er komt een lessenpakket en een 'making of'. De dvd's zijn al klaar en zijn bij de voorstellingen en na afloop te koop."

Zaterdag 18 november gaat om 20.15 uur de film De Ondergrondse Vergeet niet en documentaire De Schakel in première bij Den Durpsherd in Berlicum. Vanaf 19.30 uur komen de hoofdrolspelers in gepaste kleding en voertuigen aan. Beide draaien ook op zondag om 14.30 uur en 20.15 uur. Voor kaartjes www.durpsherd.nl

Meer berichten
Shopbox