Het team van de Kledingbank in Sint-Michielsgestel is op zoek naar een nieuwe locatie voor hun goede werk en hoopt dat lezers meedenken. Foto: Wendy van Lijssel
Het team van de Kledingbank in Sint-Michielsgestel is op zoek naar een nieuwe locatie voor hun goede werk en hoopt dat lezers meedenken. Foto: Wendy van Lijssel (Foto: Wendy van Lijssel)

Kledingbank Gestel (bijna) dakloos

SINT-MICHIELSGESTEL – Al bijna een jaar is in Wijkplein Gestel Oost aan de Irenestraat in Sint-Michielsgestel een Kledingbank gevestigd. Een enorme, goed gesorteerde en rijkelijk gevulde kleding'winkel' waar minima geholpen worden. Met het verjaarsfeestje in zicht wordt door het vrijwilligersteam de balans opgemaakt en gelijk ook een oproep gedaan want; "We moeten er hier op termijn uit en zijn dringend op zoek naar een geschikte en tevens betaalbare locatie."

Op initiatief van Anbertien Donders en Ans Janssen uit Sint-Michielsgestel werd circa een jaar geleden bij Wijkplein Gestel Oost een kledingbank geopend. "We draaien als een tierelier", constateren genoemde dames en vervolgen: "We krijgen zelfs dusdanig veel kleding aangeleverd dat we selectief kunnen zijn in wat we aanbieden in de winkel. Wat echt ouderwets of kapot is gaat weg, 25 % gaat naar Roemenië en 75% is voor onze klanten", aldus de dames.

Laatstgenoemde zijn allemaal mensen met een (hele smalle) beurs die via welzijnsorganisaties door verwezen worden. Hoewel het team het er mee eens is dat de winkel bedoeld moet zijn voor mensen met een kleine portemonnee, wordt intussen toch nagedacht over het uitbreiden van de doelgroep. "Onze klantenkring telt nagenoeg geen oudere mensen. Dit terwijl wij over een enorm assortiment prachtige kleding voor senioren beschikken. Vaak merkkleding waar nog geen pluisje op zit. We weten dat er (meer dan) genoeg ouderen zijn die het financieel niet zo breed hebben. Die zijn echter vaak niet in beeld bij instanties. Wij weten niet hoe we deze doelgroep kunnen bereiken en wat een goede manier zou zijn om hen over de drempel te krijgen. Vaak is er ook nog misplaatste schaamte. We hopen eigenlijk dat mensen met ons mee willen denken over een goede manier om ook probleemloze ouderen met een wat smallere beurs te laten weten, dat zij bij ons terecht kunnen", leggen de dames uit.

Het is niet de enige vraag. De Kledingbank moet namelijk op zoek naar een andere ruimte. "Wijkplein Gestel West gaat komend jaar op de schop. Er is voor ons op de nieuwe locatie geen ruimte meer. We hebben nog geen exacte datum, maar weten dat we ergens komend jaar eruit moeten hier", meldt het team. Na alle hulp die zij velen al boden, hopen zij dat er iemand is die hen nu gaat helpen. Naast een voormalig klaslokaal dat volledig ingericht is als winkelruimte, zijn er nog twee voormalige lokalen die dienst doen als opslag en sorteerruimte. "We hebben ongeveer 150 tot 200 m2 nodig om door te kunnen. We zijn manieren aan het bedenken om geld te generen om deze winkelruimte te kunnen betalen", klinkt het.

Na het succes dat de Kledingbank eigenlijk van meet af aan was en is, zijn er dus grote zorgen over de toekomst. Ook in deze worden lezers gevraagd mee te denken. De dames: "Wie heeft of weet er ergens in Sint-Michielsgestel een betaalbare ruimte voor de Kledingbank en/of wil meedenken over een goede financiële constructie? Wij gaan heel graag in gesprek met iedereen."

De Kledingbank in Sint-Michielsgestel doet een oproep en vraagt mensen mee te denken over de toekomst. Graag zouden zij op een goede manier hun bereik, lees doelgroep, uit willen breiden en verder wordt gezocht naar een andere, betaalbare locatie in de gemeente. Het team staat open voor goede suggesties. Reageren kan via:
kledingbank@wijkpleingestel.nl

Meer berichten
Shopbox