Tot hun eigen verbazing maar tevens grote geluk mogen Yvonne Boer en Wendy Doreleijers zich na een zinderende finale Nederlands Kampioen Keezen noemen. Foto: Wendy van Lijssel
Tot hun eigen verbazing maar tevens grote geluk mogen Yvonne Boer en Wendy Doreleijers zich na een zinderende finale Nederlands Kampioen Keezen noemen. Foto: Wendy van Lijssel (Foto: Wendy van Lijssel)

Schijndelse kampioen in Keezen

SCHIJNDEL - Eigenlijk kunnen ze het nog niet bevatten. Na een zinderende strijd op het bord, maar ook met verpletterende overmacht werden Wendy Doreleijers en Yvonne Boer uit Schijndel onlangs Nederlands Kampioen Keezen. Dit terwijl de dames elkaar eigenlijk niet kenden en bij toeval voor een voorronde aan elkaar gekoppeld waren.

Het razend populaire bordspel Keezen kent veel liefhebbers. Onder hen de neven Marcel en Harm Koolen uit Schijndel die niet alleen aan de speltafel kruipen, maar voor het derde jaar Ranking Schijndel organiseerden. "Dat is een groot toernooi, verdeeld over tien afzonderlijke wedstrijden. Het team dat na zes wedstrijden de hoogste score had, plaatste zich rechtstreeks voor deelname aan de finale van het NK", vertelt Marcel.

Degene die zich kampioen van Ranking Schijndel 2017 mogen noemen zijn Sjan Degen en Wilma van Doorn uit Heesch. Zij plaatsten zich dus direct voor het NK en hoefden niet deel te nemen aan een van de drie voorrondes. Andere moesten dat wel, deden dat en plaatsten zich ook. Naast de al genoemde winnaars deden Anja Schwarts en Dolinda Westerlaken, Grazielle Vaccarella en Marcel Koolen en tot slot Wendy Doreleijers en Yvonne Boer, allemaal uit Schijndel mee.

Lest best is in deze toepasselijk. Wendy en Yvonne plaatsten zich namelijk pas in de derde voorronde voor deelname aan het NK. Aan deze finale namen maar liefst 84 teams deel. Daarbij moesten er vijf spelrondes gespeeld worden. Voor de duidelijkheid. In totaal gaat het dan over gemiddeld vijf uur spelen.

Tot verbijstering van velen vaagden Wendy en Yvonne iedereen van het spelbord door gelijk de eerste spelronde met 8-0 of beter gezegd 26-0 te winnen. "Dat was nog nooit gebeurd", blikken Wendy en Yvonne terug. Zelf kunnen ze het ook niet geloven want: "Wij kenden elkaar eigenlijk helemaal niet. We deden mee aan Ranking Schijndel, met een ander teamspeler. Die konden beide niet, terwijl wij graag de voorronde van het NK wilden spelen. Marcel (Koolen red.) heeft ons bij elkaar gezet. We hebben een keer een spelletje keezen gespeeld om te kijken of het klikte. Dat deed het.Vervolgens hebben we ons ingeschreven", lachen Wendy en Yvonne.

Hoewel keezen een gezelligheidsspel is, was de sfeer tijdens het NK, volgens de vrouwen, anders dan normaal. Iets wat ook aan hen lag. "Na die eerste spelronde werden we steeds zenuwachtiger. Tijdens zo'n NK speel je het spel toch met een ander gevoel dan gebruikelijk. Je bent geconcentreerder en gaat er op een andere manier voor", proberen ze uit te leggen. Niet alleen de eerste ronde werd gewonnen. Yvonne en Wendy wonnen alle wedstrijden. "Vooral die laatste ronde was verschrikkelijk. Van meet af aan voelden we elkaar echter blindelings aan. Op de een of andere manier wisten we woordenloos wat de een wilde dat de ander zou doen. We kregen daarbij goede kaarten en konden het spel fijn spelen", weten ze. Lachend: "Wij zijn een gouden match."

Als titelhouders hoeven zij voor 2018 geen voorrondes te spelen dus: "Volgend jaar zijn we er weer bij."

Keezen is een combinatie van 'mens erger je niet' en 'pesten' en wordt met pionnen en kaarten in teamverband gespeeld. Daarbij dien je te zorgen dat je eigen pionnen binnen komen, maar ook die van je teamgenoot. Ondertussen is het zaak te zorgen dat het de tegenstanders niet lukt.

Meer berichten
Shopbox