Logo meierij.nl


Vlnr.: Peter van de Wiel, Ed Mathijssen, Johan van den Brand, Harrie van Rooijen, Anne-Marie Spierings en Jeroen Naaijkens. Zij hebben vorige week bij elkaar gezeten om het ECCO-project op te starten.
Vlnr.: Peter van de Wiel, Ed Mathijssen, Johan van den Brand, Harrie van Rooijen, Anne-Marie Spierings en Jeroen Naaijkens. Zij hebben vorige week bij elkaar gezeten om het ECCO-project op te starten. (Renders Fotografie)

Een ton zonnepanelen in de regio

HELVOIRT - De komende jaren moeten er zo'n 100.000 zonnepanelen geplaatst worden in de regio Het Groene Woud. Dit hebben gedeputeerde Anne-Marie Spierings, Jeroen Naaijkens van Nationaal Landschap Het Groene Woud en wethouders van de gemeenten Sint-Michielsgestel, Meierijstad, Haaren en Boxtel onlangs afgesproken. Dit gebeurde tijdens een 'energie-ontbijt' in Helvoirt. De partijen gaan aan de slag om actief bij te dragen aan een regionaal, duurzaam energiebeleid. De Europese Unie heeft daarvoor financiële steun toegezegd.

Het 'energie-ontbijt' vond plaats bij HelvoirThuis, dat de gemeente Haaren onlangs voorzag van 244 zonnepanelen. Johan van den Brand, wethouder Haaren en dagvoorzitter: "De gemeente Haaren maakt veel werk van duurzaamheid. De zonnepanelen op deze accommodatie zijn onderdeel van bijna 800 panelen die we op gemeentelijke gebouwen plaatsen."
Het lokaal opwekken van duurzame energie is een van de elementen in het Europese project ECCO (Energy Community COoperations), dat onder meer moet bijdragen aan de productie van hernieuwbare energie en het verminderen van de uitstoot van fossiele brandstoffen. Gedeputeerde Spierings: "Het creëren van draagvlak onder inwoners, bedrijven en organisaties voor het opwekken van duurzame energie in het landschap is een wezenlijk onderdeel van ECCO. We willen een netwerk opbouwen dat ook doorgaat als het project stopt. Er zijn in Brabant veel mensen die de schouders zetten onder duurzame energie-initiatieven."
Het Groene Woud is partner in ECCO. Ze is betrokken bij het opstellen van een plan rond lokale energieproductie en distributiesystemen en bij het creëren van de fysieke ruimte om de energie daadwerkelijk te gaan opwekken. Daarvoor werkt ze samen met de deelnemende gemeenten.
Het zonnepanelen-project is één voorbeeld van de lokale mogelijkheden in Het Groene Woud. Er zullen meer initiatieven van de grond komen, zo is de ambitie. Onder de ECCO-vlag worden daarom de komende drie jaar in de deelnemende gemeenten Lokale Energie Actieplannen ontwikkeld en uitgevoerd. Dat gebeurt met bewoners, organisaties, de gemeenten zelf en energiecoöperaties.
De start van het project markeert de gemeentelijke samenwerking om de energiedoelen van 2050 te halen. Peter van de Wiel, wethouder gemeente Boxtel: "Willen we als Boxtel in 2050 energieneutraal zijn, dan moeten we 486 ha zonnepanelen gaan plaatsen." Meierijstad laat zien dat ze duurzaamheid omarmt. "Kijk naar ons zonnepanelenproject langs de A50", illustreert wethouder Harrie van Rooijen. "Of neem de supermark in onze gemeente die 15.000 zonnepanelen plaatst."

reageer als eerste
Meer berichten


Shopbox