Logo meierij.nl


Er was veel belangstelling in De Vorselaer voor het oprichten van de coöperatie Biezenmortel. Die heeft zich tot doel gesteld de leefbaarheid in het dorp te vergroten. Gerrit Verhoeven spreekt hier de aanwezigen toe.
Er was veel belangstelling in De Vorselaer voor het oprichten van de coöperatie Biezenmortel. Die heeft zich tot doel gesteld de leefbaarheid in het dorp te vergroten. Gerrit Verhoeven spreekt hier de aanwezigen toe. (Foto: Peter Corvers)

Actie voor leefbaarheid Biezenmortel

BIEZENMORTEL - Inwoners van Biezenmortel hebben een coöperatie opgericht met als doel de leefbaarheid in het dorp te verbeteren. Want de leefbaarheid komt echt in gevaar als de inwoners nu niet in actie komen, vinden Mark van Iersel en Thomas Mallens, die met andere dorpsgenoten de groep achter de coöperatie vormen.

"Gemeenschapshuis De Vorselaer is zwaar gedateerd", zegt Mark. "De bovenruimtes zijn niet meer functioneel, de gymzaal is afgekeurd voor schoolgym en het gebouw is slecht geïsoleerd waardoor opwarmen veel te veel geld kost. De exploitatie verloopt moeizaam, ook omdat gebruikers zoals de crèche en de bibliotheek zijn verdwenen. Er moet echt wat gebeuren."

Al lang bestaan er plannen voor een aanbouw bij de Franciscusschool met een sportzaal die de functie van De Vorselaer moet overnemen. Maar dat zijn nog slechts houtskoolschetsen. De coöperatie is inmiddels een feit. De Vorselaer zat mudvol tijdens een bijeenkomst over het oprichten van de coöperatie op 22 november waar zo'n 200 mensen op afkwamen. "We hebben intussen al 210 leden", zegt Thomas "en gaan de komende weken aan de slag om nog meer mensen te overtuigen". Want hoe meer leden, des te overtuigender zal het initiatief bij de gemeente overkomen. "Draagvlak in het dorp voor nieuwe plannen is voor de gemeente belangrijk", weet Mark. "Samen met de gemeente, het bestuur van De Vorselaer en het schoolbestuur (SKOH) moeten immers plannen worden gemaakt en uitgewerkt."

Want de tijd dringt. Mark en Thomas, beiden geboren en getogen in Biezenmortel, wijzen op het teruglopend aantal leerlingen van de Franciscusschool. "De school heeft nu honderd leerlingen maar volgens prognoses zijn dat er over vier jaar nog 75", denkt Thomas. "En als de school eenmaal wegvalt dan vallen de scouting en de voetbalclub op een gegeven moment ook om. We moeten voorkomen dat over een aantal jaren kinderen in busjes naar Udenhout of Helvoirt naar school gaan. Biezenmortel moet een dorp blijven met een hart waar wat te beleven valt."

Frans Bertens, bestuursvoorzitter van De Vorselaer, deelt de zorgen en steunt het initiatief voor een coöperatie. "Het duurt al veel te lang, we moeten nu snel stappen zetten." Ook Wil Vranken, voorzitter van de stichting Katholiek Onderwijs Haaren vindt "dat er wat moet gebeuren". Hij wijst op het haalbaarheidsonderzoek van nieuwbouw bij de school dat nu plaatsvindt. "Dat moet nu snel worden afgerond." En de daling van leerlingen: "Alles houdt verband met nieuwbouw van woningen, zo zie je dat op de school in Helvoirt nu weer stijgen."

Meer berichten
Shopbox