Logo meierij.nl


Column burgemeester Zwijnenburg: Meld Misdaad Anoniem

Iedere drie weken vertelt burgemeester Jeannette Zwijnenburg over een actueel onderwerp in de gemeente Haaren.

Burgemeester, op 27 november heeft u namens de gemeente Haaren een overeenkomst getekend met NL Confidential. Wat houdt dat in?

NL Confidential is een stichting waaronder o.a. Meld Misdaad Anoniem valt. De meeste mensen kennen dat al. Meld Misdaad Anoniem, kortweg M, is het onafhankelijke meldpunt waar je volledig anoniem informatie kunt geven over misdaad. Je meldt bij M. over bijvoorbeeld geweld, overvallen, brandstichting, hennepteelt en andere drugscriminaliteit. Dankzij tips van burgers worden aanhoudingen gedaan en zaken opgelost.

Staat anonimiteit hierbij altijd centraal?

M. is dé plek waar je anonimiteit verzekerd is. Er werkt een klein team van goed opgeleide mensen. Zij hebben maar één doel voor ogen: jouw anonimiteit beschermen. In een vertrouwelijk gesprek nemen zij de details van je melding met zorg door. Ze bieden je een extra vangnet: voor als je wel wilt melden, maar niet bekend wilt worden. Alleen als jouw anonimiteit gewaarborgd kan worden stuurt M. de anonieme melding door naar diverse partners, zoals de politie, andere opsporingsdiensten of de gemeente.

Wat betekent de overeenkomst van Haaren met NL Confidential?

De samenwerking biedt een aantal voordelen. De meldingen die NL Confidential krijgt, kunnen voor de gemeente Haaren waardevol zijn in de aanpak van georganiseerde criminaliteit of bij fraude. Dat draagt bij aan de openbare orde en veiligheid binnen onze lokale samenleving. In het geval van constatering van fraude met bijvoorbeeld uitkeringen, is het kostenbesparend. Ook zorgt de aansluiting bij NL Confidential dat onze gemeente beter geïnformeerd is. De informatie is natuurlijk belangrijk. De gemeente krijgt hierdoor een veel betere informatiepositie als het gaat om ondermijnende criminaliteit.

Ondermijnende criminaliteit?

Het is moeilijk om het heel kort exact te definiëren, maar globaal betekent het de vermenging van de onderwereld en de bovenwereld. Het is een maatschappelijk probleem. Praktijkvoorbeelden zijn er genoeg: de buurman die wiet verbouwt op zolder waardoor brand kan ontstaan, maar ook overlast van hangjongeren, waarover omwonenden geen aangifte durven te doen. Het XTC-lab in een stal, gedumpte vaten giftig afval. Ondermijnende criminaliteit raakt ons allemaal.

Wat is uw boodschap aan de Haarense inwoners?

Stel je wilt iets melden over een ernstig misdrijf zonder dat je naam bekend wordt, bijvoorbeeld omdat je de dader goed kent of bang bent voor eventuele gevolgen. Je kunt dan terecht bij Meld Misdaad Anoniem. M. is 7 dagen per week bereikbaar via 0800-7000. Op maandag t/m vrijdag van 08.00-24.00 uur en in weekenden en op feestdagen van 09.00-17.00 uur. Ook kun je melden via meldmisdaadanoniem.nl/melden
Lever een bijdrage aan je eigen veiligheid en de veiligheid in je eigen omgeving!

Meer berichten
Shopbox