Logo meierij.nl


De Torenstraat in Helvoirt is te smal, zo blijkt uit de gesprekken die de gemeente Haaren met inwoners hield. Auto's kunnen elkaar niet goed passeren en een duidelijk voetpad ontbreekt. In 2019 wordt de Torenstraat aangepakt.
De Torenstraat in Helvoirt is te smal, zo blijkt uit de gesprekken die de gemeente Haaren met inwoners hield. Auto's kunnen elkaar niet goed passeren en een duidelijk voetpad ontbreekt. In 2019 wordt de Torenstraat aangepakt. (Foto: Peter Corvers)

'Zorg dat je behoudt wat je hebt'

Het is erg belangrijk dat de basisvoorzieningen in Esch zoals school, gemeenschapshuis en winkel blijven bestaan. Er hoeft niets bij te komen, maar er mag vooral niets afgaan. 'Zorg dat je behoudt wat je hebt!' Dat zijn enkele conclusies van gesprekken die de gemeente Haaren onlangs hield met inwoners van Esch.

HAAREN - De gemeente wil weten hoe inwoners denken over de leefbaarheid in hun dorp. In elke kern van Haaren werden gesprekken gevoerd, variërend van 10 tot 20 inwoners per dorp. Hoewel de afgelopen jaren woningen voor jonge gezinnen zijn gebouwd maken Esschenaren zich zorgen of dit ook in de toekomst het geval zal zijn. Voor ouderen moeten kleinere grondgebonden woningen beschikbaar komen.

In Biezenmortel komt uit de gesprekken hetzelfde beeld: school, sportzaal en dorpshuis zijn van levensbelang voor een klein dorp. Er was een winkel in Biezenmortel, maar die is weg. Zou Prisma niet iets op kunnen zetten, is een vraag. Inwoners willen dat er continue gebouwd blijft worden om jonge gezinnen naar het dorp te loodsen.

In Esch blijft de verkeersveiligheid een grote zorg van de inwoners. Esch is een sluiproute met vooral veel vrachtverkeer. Er is te weinig controle op doorgaand verkeer, stellen inwoners. Volgens de gemeente blijkt uit tellingen dat snelheid niet het probleem is. Handhaving levert dan ook weinig op. Op vrachtverkeer wordt gecontroleerd en geverbaliseerd. Inwoners zijn ook ontevreden over de openbare ruimte. "Met kinderwagen, rollator of rolstoel is Esch slecht toegankelijk", merkt een inwoner op. Fietspaden worden slecht bijgehouden: zo is fietsen op de Leunisdijk gevaarlijk door losse klinkers.

In Biezenmortel vragen inwoners aandacht voor de veiligheid buiten de bebouwde kom. De wegen zijn zo smal dat twee auto's elkaar moeilijk kunnen passeren. Vooral voor fietsers levert dat gevaar op. Aan het eind van de Capucijnenstraat belemmeren grote bomen het uitzicht.

In Haaren missen inwoners een centraal dorpsplein met horeca. In 2019 worden er fiets- en wandelpaden aangepakt, allereerst in de Belversestraat waar mogelijk suggestiestroken komen evenals in de Groenstraat. Naar het dorpshuis Den Domp, dat erg is gedateerd, loopt een onderzoek waarbij het vrijkomen van het gemeentehuis in 2021 wordt betrokken.

Helvoirt is blij met de nieuwbouw van de laatste jaren al blijft er zorg voor de toekomst. Uit de gesprekken blijkt dat inwoners betere looproutes willen. De Kastanjelaan en Torenstraat zijn te smal, een duidelijk voetpad ontbreekt. De laatste wordt in 2019 heringericht, de Kastanjelaan volgt op termijn.

reageer als eerste
Meer berichten
Shopbox