Logo meierij.nl


Combineer wandelen dit jaar met gedenken tijdens de wandeltocht Te Voet Te Veld op tweede kerstdag in Helvoirt. Deelnemers van de langere routes rusten bij de Gedenkplaats Haaren '40-'45. Daar is tevens een rondleiding mogelijk.
Combineer wandelen dit jaar met gedenken tijdens de wandeltocht Te Voet Te Veld op tweede kerstdag in Helvoirt. Deelnemers van de langere routes rusten bij de Gedenkplaats Haaren '40-'45. Daar is tevens een rondleiding mogelijk. (Foto: Te Voet Te Veld)

Wandelen en gedenken na kerstdis

De 37e Winterwandeling Te Voet Te Veld op dinsdag 26 december (tweede kerstdag) vanuit Helvoirt, is zeker de moeite waard om aan mee te doen. Ten eerste omdat je na al die binnenzitdagen wel eens een frisse neus wilt halen, calorieën verbranden. Ten tweede weet je dat loopt voor een goed doel, dit jaar de Gedenkplaats Haaren '40-'45.

HELVOIRT - Er zijn drie afstanden. De 4 kilometer maakt een rondje door de Helvoirtse natuur. De 9 en 12 kilometerwandelaars brengen de pauze door op Gedenkplaats Haaren '40-'45. Deze Gedenkplaats is in 1998 in het leven geroepen door enkele oud-gevangenen om een waardige plaats te hebben ter herinnering en gedachtenis aan wat mensen tijdens de Tweede Wereldoorlog als gijzelaar of gevangene hebben moeten meemaken. De gedenkplaats is ondergebracht in het monumentale voormalige Groot Seminarie, het huidige Haarendael.

Er is gelukkig heel wat bewaard gebleven en nog steeds komt men in het bezit van hele bijzondere vondsten. Zo is de Gedenkplaats Haaren enige tijd geleden in het bezit gekomen van een origineel reglement van Lager Haaren, gevonden in een nalatenschap uit Helvoirt. In iedere cel hing zo'n reglement, de voorschriften waar de gevangenen zich aan te houden hadden in het Nederlands en in de Duitse taal. Het exemplaar is waarschijnlijk uit het gebouw gekomen tussen 17 september en 27 oktober 1944 omdat toen het gebouw leeg stond en door de bezetter verlaten.

Vaste bezoekplaats is ook de cel zoals die door de gevangenen bewoond werd. In zo'n cel heeft onder andere Pieter Dourlein uit Veere gevangen gezeten van begin maart 1943 tot aan zijn ontsnapping op 29 augustus 1943. Afgelopen zomer brachten de drie kinderen Aad, Dinah en Julie Dourlein een bezoek de Gedenkplaats en de cel waar hun vader Pieter Dourlein en Ben Ubbink zich urenlang verscholen hielden in de toiletten om later kans te zien om door het raam te kunnen ontsnappen.

Het unieke van Gedenkplaats '40-'45 in Haaren is dat deze, als enige in Nederland, gevestigd is in het gebouw dat in de oorlogstijd als gevangenis en gijzelaarskamp in gebruik is geweest.

Door middel van donaties en de bijdrage van wandeltocht Te Voet Te Veld komt de realisering van het boek 'Een oord van bang wachten' weer een stukje dichterbij.

Te Voet Te Veld start tweede kerstdag tussen 12.00 en 13.30 uur vanuit De Notenkraker aan de Kastanjelaan 12 in Helvoirt. Nabij de brandweerkazerne in Helvoirt is er volop gratis parkeergelegenheid. Het startgeld is tot en met 17 jaar 2,50 euro, volwassenen betalen 5 euro. Al het startgeld en andere opbrengsten gaan naar het goede doel. Meer informatie via, tel.: 06-10691311.

reageer als eerste
Meer berichten
Shopbox