Logo meierij.nl


De gemeente Haaren wil de investeringen in de dorpshuizen De Vorselaer in Biezenmortel (foto), Den Domp in Haaren en de Willibrordusschool in Esch veilig stellen voor de toekomst. Hierover moet Haaren met de buurgemeenten die betrokken zijn bij de herindeling in overleg.
De gemeente Haaren wil de investeringen in de dorpshuizen De Vorselaer in Biezenmortel (foto), Den Domp in Haaren en de Willibrordusschool in Esch veilig stellen voor de toekomst. Hierover moet Haaren met de buurgemeenten die betrokken zijn bij de herindeling in overleg. (Foto: Peter Corvers)

Finaal besluit opsplitsing Haaren

De Haarense gemeenteraad hakt morgen definitief de knoop door over opsplitsing van de gemeente. Met dat besluit wordt een begin gemaakt met de procedure voor het opdelen van de dorpen Haaren, Helvoirt, Esch en Biezenmortel aan de buurgemeenten. Voor het vaststellen van een definitieve datum voor opsplitsing is het nog te vroeg, al blijft de streefdatum 1 januari 2021.

HAAREN - De raad zal donderdag het licht op groen zetten voor de start van de herindelingsprocedure. "De opsplitsing is een complex proces", schrijft B&W aan de raad. Vorige week werden de raadsleden bijgepraat over de ins en outs van die opdeling door Douwe Jan Elzinga, hoogleraar staatsrecht aan de Rijksuniversiteit Groningen. "Zijn belangrijkste advies was: houd het heft in eigen hand", zegt raadslid Wil van Pinxteren die dat "een belangrijke boodschap" noemt. Elzinga liet weten dat opdeling van Haaren vanaf 1 januari 2021 goed haalbaar is. Maar dan moet de vaart er tijdens het proces wel inlijven, aldus Elzinga.

Het college voert intussen gesprekken met de buurgemeenten die bij de herindeling zijn betrokken. Haaren heeft aan de vijf gemeenten gevraagd of zij kunnen instemmen met de streefdatum 1 januari 2021 of uiterlijk een jaar later. Pas als Boxtel, Heusden, Oisterwijk, Tilburg en Vught het met Haaren eens zijn over een datum kunnen spijkers met koppen worden geslagen. Als dat 1 januari 2021 wordt betekent dit dat een herindelingsverkiezing nodig is in november 2020 in Boxtel, Vught en Oisterwijk waarover Haaren vooral wordt verdeeld. Voor Tilburg en Heusden volstaan grenscorrecties.

Behalve over de opsplitsingsdatum wordt er met buurgemeenten ook gesproken over het aantrekken van een 'onafhankelijk procesregisseur' die het proces begeleidt en geen inhoudelijke rol heeft. Dat kan het best een vrouw zijn, was het opmerkelijke advies van Elzinga. En die moet snel aan de slag met het opstellen van een plan van aanpak. Mogelijk wordt donderdag bekend wie die regisseur wordt. Burgemeester Jeannette Zwijnenburg reisde vorige week al naar Friesland om een (vrouwelijke) kandidaat voor die functie te polsen. Het plan van aanpak moet onder meer duidelijk maken hoe investeringen worden geborgd, inwoners worden betrokken en begrenzing wordt gelegd. Vooral de investeringen in de gedateerde dorpshuizen van Haaren en Biezenmortel en de Willibrordusschool in Esch zijn cruciaal. Daarvoor zijn op de begroting geen bedragen opgenomen. Elzinga gaf de raadsleden mee met de buurgemeenten in overleg te gaan. Als de raad zelf over die borging had willen besluiten dan had het dat eerder moeten doen, stelde de hoogleraar.

reageer als eerste
Meer berichten
Shopbox