Logo meierij.nl


Geert Retera aan zijn werktafel. Meer dan zijn favoriete pen heeft hij niet nodig. Foto: Bert Jansen
Geert Retera aan zijn werktafel. Meer dan zijn favoriete pen heeft hij niet nodig. Foto: Bert Jansen (Foto: Bert Jansen)

'Het is verschrikkelijk leuk werk'

Cartoonist Geert Retera vertaalt wekelijks zijn blik op het nieuws in een tekening. Dat doet hij in een aantal huis-aan-huiskranten van De Persgroep, die in de Kempen verschijnt. Daarnaast freelancet hij veelvuldig voor diverse opdrachtgevers. De creativiteit kreeg hij met de paplepel ingegoten. "Dit heb ik altijd gewild. Tekenen is mijn passie."

BOXTEL – Met de pen in zijn hand voelt Geert Retera zich op zijn best. Tegenwoordig werkt hij vanuit zijn huis in Best. "Nu woon ik hier, maar Retera is een echt Eindhovense familie", begint Geert. "Mijn vader was directeur van basisschool Prinsejagt. Daarnaast illustreerde hij kinderboekjes en tekende hij voor de Belgische Panorama. Ons pa was onze trots." Het talent zit in de familie, want broer Peer is eveneens een bekende cartoonist. Bovendien is de tekenaar van de strip DirkJan Geerts neef Mark Retera. Dat de achternaam bijna synoniem staat voor tekentalent bewijst dochter Nicky. Ook zij heeft de gave meegekregen en benut haar vrije tijd met tekenen. Zo lang Geert zich kan herinneren, tekent hij. "Vroeger keken we op zaterdagavond naar Duits nagesynchroniseerde cowboyfilms. Dan kon ik niet alleen blijven kijken. Ik moest gaan tekenen. Soms deed pa mee. Die vond al snel dat ik het beter deed dan hem, terwijl hij juist een prachtige eigen stijl had. Hij was onze meester, maar zelf veel te bescheiden."

Dat Geert carrière zou gaan maken met zijn talent stond buiten kijf. Hoewel leren hem niet makkelijk af ging, 'fietste' hij met gemak de mbo-opleiding SintLucas in Boxtel door. "Op school viel ik dusdanig op met mijn tekenwerk, dat ik door een reclamebureau werd gevraagd er te komen werken. Dat deed ik, maar het klikte niet tussen mijn baas en mij. Ik heb bedankt en bedacht dat ik dat zelf ook kan." Sindsdien is Geert eigen baas. Vanaf het eerste moment rolde de opdrachten binnen. Meer dan zijn favoriete pen heeft hij niet nodig. "Ik heb wel eens geprobeerd met de muis te tekenen, met speciale pennen of software, maar dat werkt niet voor mij." Hoewel hij zijn pc natuurlijk wel nodig heeft om zijn tekeningetjes te scannen en zijn plaatjes in te kleuren.

Als zelfstandige doet Geert het prima. Zo is hij momenteel de vaste tekenaar voor de whiteboardanimaties die het bedrijf Brainstud voor hun klanten maakt. Met deze video's wordt een complexe boodschap eenvoudig uitgelegd. "Het zijn informatiefilmpjes die onder meer Shell of de overheid intern gebruiken. Het is verschrikkelijk leuk werk." Het is ook anders dan de cartoon die Geert wekelijks maakt voor een aantal huis-aan-huiskranten van De Persgroep, uitgever van deze krant. Daarin vertaalt hij zijn blik op het nieuws in een plaatje. "Die veelzijdigheid is wie ik ben."

reageer als eerste
Meer berichten
Shopbox