Logo meierij.nl


Discussie over grens tussen dorpen

Het lijkt wel duidelijk waar de dorpen van de gemeente Haaren bij komen: Haaren naar Oisterwijk, Helvoirt bij Vught, Esch gaat naar Boxtel en Biezenmortel komt bij Tilburg. Maar waar de precieze grens wordt getrokken tussen de kernen is nog onduidelijk. De meeste partijen in de Haarense gemeenteraad gaan uit van de historische grenzen. Maar afwijkingen zijn mogelijk, in overleg met de bewoners.

HAAREN - De VVD gooit in haar verkiezingsprogramma de knuppel in het hoenderhok: de N65 wordt de grens tussen Haaren en Helvoirt, Nationaal Park De Loonse en Drunense Duinen en het gebied ten noorden van de Margrietweg gaat naar Heusden, het gebied ten noorden van de Haarenseweg en ten westen van de Witvensedijk (nu Esch) komt bij Vught en de Gijzelsestraat en Oude Bosschebaan (nu deels Helvoirt en Biezenmortel) gaat naar Tilburg.

Als het aan de VVD ligt dan komt bijvoorbeeld hotel De Guldenberg en De Distelberg in Heusden te liggen. Tegen dat laatste idee hield Jan Hendrik Ockels, bewoner van De Distelberg onlangs een vurig pleidooi in de gemeenteraad. "Laat de historische waarden niet door een Haarense indeling verkwanselen. Wij voelen ons thuis in Helvoirt", sprak hij. Ties van Tuijl, Helvoirtenaar en oud CDA-raadslid ziet dat niet snel gebeuren. "Er zijn altijd banden geweest tussen De Distelberg en Cromvoirt, vooral parochiebanden. Die grens lag bij de Hoenderstraat."

Een aantal bewoners aan de Helvoirtse kant heeft een voorkeur voor samenvoeging met Tilburg, zegt Helvoirtenaar Ad van den Brand. "Wij zijn vooral op Biezenmortel georiënteerd, veel kinderen gaan daar naar school, anderen zitten daar op voetbal of tennis." Toon van der Velden, die een boerderij met woonfunctie heeft aan Klein Laar, een zijweg van de Gijzelsestraat, heeft geen voorkeur. "Maar het meest logische is om de huidige grens aan te houden." Aan de Runsvoort doet zich dezelfde situatie voor: kampeerboerderij De Runsvoort ligt in Helvoirt, de huizen aan de overkant deze straat in Biezenmortel. Verderop is camping De Weide Blik aan de Biezenmortelsestraat het laatste huis in Helvoirt. Als je de grens van Nationaal Park De Loonse en Drunense Duinen zou aanhouden dan zou de camping straks op Heusdens grondgebied liggen. Aan de Margriet in Helvoirt runt Pierre van den Hurk een melkveebedrijf. "Wij neigen naar Heusden. Met die gemeente hebben we goede ervaringen. Die contacten gaan soepeler dan met Haaren." De gemeenteraad neemt eerst een besluit over indeling van de dorpen. Daarna gaat de gemeente praten met inwoners over de dorpenbegrenzing.

Meer berichten
Shopbox