In Wijbosch wordt zaterdag 10 februari voor de 55e keer de Jeugdoptocht van Schorsbos gehouden voor iedereen tot 18 jaar.
In Wijbosch wordt zaterdag 10 februari voor de 55e keer de Jeugdoptocht van Schorsbos gehouden voor iedereen tot 18 jaar. (Foto: Wendy van Lijssel)

Medaille, snoepzak en een extraatje

Alle jeugd tot 18 jaar uit Wijbosch, Schijndel maar ook omliggende kernen zijn uitgenodigd om op zaterdag 10 februari mee te doen met de Jeugdoptocht Schorsbos. Deze vertrekt om 13.11 uur bij De Schakel in Wijbosch. Het is dit jaar de 55e editie wat in carnavalsjargon een jubileum is, wat maakt dat er naast de normale prijzen nog een extraatje uitgereikt wordt tijdens de prijsuitreiking bij het Spektakel in de Schakel om circa 16.30 uur. Inschrijven voor deelname kan nog tot dinsdag 6 februari via jeugdoptocht.schorsbos.nl

WIJBOSCH - Hans van den Heuvel, Arjan van Vreede, Amy van Bilsen, Sanne van Esch, Christa van der Donk en Janet van Rijsbergen organiseren ook dit jaar, met hulp van veel vrijwilligers, de jeugdoptocht op zaterdag in Wijbosch. Een bonte kleurrijke parade voor alle jeugd tot 18 jaar. Niet alleen uit Wijbosch en Schijndel, maar ook voor kinderen en jongeren uit genoemde doelgroep uit de regio. 'Hoe meer zielen, hoe meer vreugd', vertelt vrijwilliger Janet van Rijsbergen. Ze vervolgt: 'Hoewel het natuurlijk prima is als deelnemers echt alles zelf maken, is het begrijpelijk dat volwassenen ook meegeholpen hebben om iets moois te maken voor deelname. Zij mogen ook gerust met de jeugd de optocht mee lopen. Voor de prijzen is het echter wel verstandig om als volwassenen wat meer op de achtergrond te blijven en de kinderen/jongeren voorop te laten lopen, zodat zij goed zichtbaar zijn. Het is tenslotte een jeugdoptocht.' Het is niet de enige tip die gegeven wordt. Wat de jeugd laat zien, moet in principe aansluiten bij hun belevingswereld. Zware politieke onderwerpen of wereldproblemen staan bijvoorbeeld niet in hun agenda. 'We hebben een onafhankelijke jury die iedereen beoordeelt. Zij kijken naar originaliteit, maar ook naar details en afwerking. Het belangrijkste is echter de uitstraling van een groep. Het moet duidelijk zijn dat iedereen er ongelooflijk veel plezier in heeft om mee te doen met de optocht', benadrukt van Rijsbergen.

Mies van der Steen-trofee

Er kan ingeschreven worden als loopgroep met een wagen, een kleine wagen, een bolderkar of anders. Verdeeld in de diverse categorieën, heeft iedereen prijs, maar de eerste in de betreffende categorie wint ook nog eens een beker en tot slot is er ook nog de Mies van der Steen trofee, uitgereikt aan de meest carnavaleske deelnemer gezien over iedereen die meegedaan heeft.

'Deelname is gratis en iedereen die meedoet, krijgt sowieso een medaille en een snoepzak. Omdat het dit jaar de 55e editie is, krijgt iedereen nog een extraatje', vertelt Janet, die het een verrassing houdt wat dat dan is.

Meer berichten