Maurice van Pinxteren uit Schijndel is een van de hoofdrolspelers in de oorlogsfilm De Ondergrondse Vergeet Niet.
Maurice van Pinxteren uit Schijndel is een van de hoofdrolspelers in de oorlogsfilm De Ondergrondse Vergeet Niet. (Foto: Wendy van Lijssel)

Foute Schijndelse politieagent

Eind 2017 ging de speelfilm De Ondergrondse Vergeet niet en documentaire De Schakel in première. Een film die opgenomen werd op herkenbare authentieke locaties in de regio met lokale spelers en een documentaire met verhalen van mensen uit de buurt die de oorlog meemaakten. Aan Beiden kleeft een Schijndels tintje. Het idee van de film kwam van Henny van der Burgt uit Schijndel, met regie van Rick Hooijberg, plaatsgenoot Maurice van Pinxteren is een van de hoofdrolspelers en Ad Marinus verhaalt zijn herinneringen en ook inwoner Dirk Paagman die een boek schreef over de bevrijding van Schijndel is op het witte doek te zien op vrijdag 2 februari om 20.00 uur in 't Spectrum in Schijndel.

SCHIJNDEL – De afgelopen jaren was Stichting Regio Film Producties doende met het realiseren van oorlogsfilm De Ondergrondse Vergeet niet en documentaire De Schakel. Eerstgenoemde is fictief en bij laatstgenoemde werden de herinneringen van mensen die als kind de oorlog meemaakten vastgelegd. De film verhaalt over een foute politieman die gedurende de oorlog mensen uit het verzet gevangen neemt. In de hoop bewijzen te vinden, steelt de Ondergrondse vervolgens zijn kluis. In de hectiek van de oorlog raakt de kist echter verloren om jaren na de oorlog letterlijk boven aarde te komen. Hoewel de opnames veelal op mooie authentieke locaties in met name Den Dungen, Berlicum en Heeswijk-Dinther waren, zit er door de betrokkenheid van Henny van der Burgt, maar ook regisseur Rick Hooijberg, schrijver Dirk Paagman, Ad Marinus die de oorlog meemaakte en speler Maurice van Pinxteren een Skêndels tintje aan. Laatstgenoemde werd gestrikt voor een van de hoofdrollen.

'Ik speel al jaren toneel bij onder ander theatergroep De Wildeman en De Kersouwe en werd gevraagd om te auditeren. Dat heb ik gedaan en vervolgens kreeg ik de rol van 'foute' politieman', vat van Pinxteren het kort samen. Er zijn grote verschillen in het spelen in een toneelstuk of speelfilm, zo weet hij intussen. 'Bij theater is er publiek en kan je niets over doen. Dat is moeilijker. Het is kleiner spelen en vergt meer concentratie', meldt hij om gelijk toe te voegen: 'In een film spelen is echter heel leuk. Ik vond het een bijzondere ervaring en zou het zó weer doen.' Vrijdag 2 februari speelt de film en documentaire in 't Spectrum. 'Het is een spannende film die geen moment verveelt', laat van Pinxteren weten. Dan: 'Dat opgeteld met de echte levensverhalen en het regionale karakter maken het een aanrader.' Kaartjes zijn verkrijgbaar bij Bruna in Schijndel of via info@regiofilmproducties.nl

Meer berichten