Raadslid Wil van Pinxteren stopt na zestien jaar na de verkiezingen met zijn werk voor de Haarense gemeenteraad. "Ik ben klaar met het besturen op basis van de waan van de dag zoals met name het CDA en Progressief 96 willen."
Raadslid Wil van Pinxteren stopt na zestien jaar na de verkiezingen met zijn werk voor de Haarense gemeenteraad. "Ik ben klaar met het besturen op basis van de waan van de dag zoals met name het CDA en Progressief 96 willen." (Foto: Peter Corvers)

Weg van de waan van de dag

Wil van Pinxteren (62) stopt met zijn werk voor de Haarense gemeenteraad. De Haarenaar is al vanaf 1978 politiek actief, de laatste zestien jaar als raadslid. Hij was ook acht jaar Statenlid in Brabant.

HAAREN - Van Pinxteren ging in 2016 na een conflict met het afdelingsbestuur van de VVD over de lokale koers van die partij verder in de raad met Lokaal en Liberaal Haaren (LLH). Na de verkiezingen wilde hij doorgaan onder de vlag van Lokaal Brabant, een partij die de belangen van de plaatselijke politiek behartigt in het provinciehuis. "Maar ik ben klaar met het besturen op basis van de waan van de dag, zoals met name het CDA en Progressief 96 willen."

Groen en geel heeft Van Pinxteren zich de afgelopen tijd geërgerd aan een deel van de Haarense politiek. Hij vindt dat beide wethouders, Van den Dungen en Van den Brand, hun biezen hadden moeten pakken nadat de inwoners via de burgerpeiling kozen voor opsplitsing van Haaren. "Zij hebben zich altijd sterk gemaakt voor zelfstandig blijven van de gemeente Haaren. Dan moet je bij een dergelijke uitslag je conclusies trekken." Zij hebben er een potje van gemaakt, zegt Van Pinxteren. "Ze maakten ruzie met de omliggende gemeenten, met de provincie en de belangengroep Toekomst Haaren. Nu moeten zij verbindend Haaren door het proces van opsplitsing heen zien te loodsen. Is dat nog politiek integer en geloofwaardig?"

Ook andere Haarense politici lijken hun geloofwaardigheid kwijt, vindt het langst zittend raadslid. Meest recente voorbeeld: de inspraakavond over de N65 op 22 januari en het, zoals hij het noemt, "onprofessionele gedrag" van de raadsleden Carine Blom (Progressief 96) en Ans Beijens (CDA). Blom ging op die avond helemaal mee in de felle kritiek van de 50 aanwezigen tegen een fietstunnel en noemde dat plan zelfs "van de zotte". Maar ook Ans Beijens (CDA) distantieerde zich later volledig van dat plan. "Het CDA en Progressief 96 en ook beide raadsleden hebben in de raad al in mei 2016 voor het alternatief van de fietstunnel gestemd. Dat noem ik niet meer integer. Dat Blom bovendien zegt dat je de kinderen straks van de weg kunt schrapen…. Ik vind dat echt niet kunnen. In mijn ogen erg onprofessioneel. En dit is zeker niet het enige voorbeeld. Is dat zichtbare bestuurskracht?"

Van Pinxteren heeft nog geen idee of hij terugkeert in de politiek, waar dan ook. "Het wethouderschap, dat lijkt me wel wat. En ik ben als bestuurdslid van Lokaal Brabant betrokken bij de voorbereiding van de provinciale verkiezingen in 2019. Ook heb ik mijn dagelijks werk bij het ROC IJssel in Arnhem. Ik geniet van zo'n 2500 studenten die uitgroeien tot de toekomstige beroepsbeoefenaren. Mooi toch!"

Meer berichten