Medewerkers van de vier politieke partijen in Haaren, Samenwerking 95, VVD, CDA en Progressief 96 plakken posters van hun partijen op borden die deze week in de vier dorpen worden geplaatst. De campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen op 21 maart kan beginnen.
Medewerkers van de vier politieke partijen in Haaren, Samenwerking 95, VVD, CDA en Progressief 96 plakken posters van hun partijen op borden die deze week in de vier dorpen worden geplaatst. De campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen op 21 maart kan beginnen. (Foto: Peter Corvers)

Inwoners bepalen grenzen dorpen

De inwoners van Haaren bepalen mogelijke aanpassingen van de grenzen tussen de vier dorpen. Dat schrijft de lokale politieke partij Samenwerking 95 in haar verkiezingsprogramma. Behalve de VVD vinden ook de andere partijen in Haaren, CDA en Progressief 96, dat inwoners een belangrijke stem moeten hebben in de grens tussen dorpen. Uitgangspunt blijft de historische grenzen.

HAAREN - Met de slogan "Nog een keer de schouders eronder" die het verkiezingsprogramma meekrijgt verwijst Samenwerking 95 naar de laatste drie jaar van een zelfstandige gemeente Haaren die op 1 januari 2021 wordt opgesplitst. Voor die partij is het duidelijk waar de dorpen naar toe gaan: Haaren gaat naar Oisterwijk, Helvoirt bij Vught, Esch naar Boxtel en Biezenmortel naar Tilburg. Ook de andere Haarense partijen zien deze herindeling als het meest logisch alleen de VVD vindt dat Biezenmortel beter bij Oisterwijk kan komen.

Lijsttrekker Johan van den Brand wijst in een voorwoord op het belang van een zorgvuldig proces en noemt onder meer "de belangen van alle inwoners, verenigingen en ondernemers, een heldere overdracht van de ondersteuning bij zorgvragen en het vastleggen van belangen van verenigingen." Het programma noemt twee speerpunten in het financiële beleid: een niet meer dan trendmatige verhoging van de ozb en de gemeentelijke lasten mogen niet omhoog gaan.

De partij schrijft verder dat veel inwoners afhankelijk zijn van allerlei gemeentelijke voorzieningen. "In onze ogen is het cruciaal dat deze voorzieningen op peil blijven. Zo mogen grote bezuinigingen geen invloed hebben op de kwaliteit van de jeugdzorg."

Samenwerking 95 blijft staan achter de geplande fietstunnel onder de N65. In het programma staat dat zij "het huidige beleid ten aanzien van de N65 continueert". De discussie over de fietstunnel laaide onlangs weer op toen veel inwoners tijdens een informatieavond zich keerden tegen zo'n tunnel en pleitten voor een tunnelbak. Progressief 96 en het CDA neigen naar een verdergaand onderzoek over de mogelijkheden van een (veel duurdere) tunnelbak waardoor ook het verkeer in de Torenstraat sterk zal toenemen. Samenwerking 95 maakt zich er de komende drie jaren sterk voor dat de toekomstige woningbouwplannen ook na 2021 worden uitgevoerd. Daarover zullen met de buurgemeenten afspraken gemaakt moeten worden. Nieuwbouw van de Willibrordusschool in Esch moet nog voor de opsplitsing plaatsvinden, schrijft de partij in haar programma. Een nieuw dorpshuis voor het gedateerde De Vorselaer in Biezenmortel verdient "maximale steun". Ook moet in dit dorp een nieuwe bouwlocatie worden aangewezen.

Meer berichten
Shopbox