Ben van de Sangen staat de komende editie van het Romkankletsen al voor de 33e keer in de Romkan en deed dat eerder als Jan Rijgraag Foto Wendy van Lijssel
Ben van de Sangen staat de komende editie van het Romkankletsen al voor de 33e keer in de Romkan en deed dat eerder als Jan Rijgraag Foto Wendy van Lijssel (Foto: Wendy van Lijssel)

Lachen tijdens het Romkankletsen

Met halfvasten, vrijdag 9 en zaterdag 10 maart om 20.00 uur en zondag 11 maart om 19.00 uur in zaal Kloosterzicht in Gemonde, is iedereen uitgenodigd om een avondje te komen lachen om de slappe klets van de deelnemers aan het Romkankletsen dat daar dan gehouden wordt. Iemand van vaste waarde die het klappen van de zweep én het hele gebeuren op zijn duimpje kent is tonproater Ben van der Sangen uit Gemonde. Hij doet dit jaar voor de 33e keer mee.

GEMONDE - Circa 35 jaar geleden werd Ben van der Sangen door de organisatie gevraagd om deel te nemen aan de eerste editie van het Romkankletsen. Met nog slechts drie weken te gaan voor het evenement beloofde hij om mee te doen, mits hij iets kon verzinnen. Dat kon hij niet alleen toen, maar nog steeds. Maar: "Het waren wel echt andere tijden. Er was meer bedrijvigheid in Gemonde, er waren minder buitendorpsen dus iedereen kende elkaar, wat het aansluitend gemakkelijk maakte om een bekende Gimmese op de korrel te nemen", vertelt hij opgewekt. Het eerste jaar stond van der Sangen er met Jaan de Kei (van der Steen) Riek Schellekens, Herman Schellekens, Jan Schellekens en Christ van den Berg. Laatstgenoemde deed 25 jaar mee en stierf toen plotseling. Als eerbetoon aan Christ als (één van) de grondlegger(s) werd de Romkan vervolgens naar hem vernoemd. Vanaf dat moment wordt er drie dagen verbaal gestreden om de Christ Cup. Het publiek is in deze de jury. Elke bezoeker mag zijn stem uitbrengen. Elke dag is er een winnaar. Op dag drie worden alle uitgebrachte stemmen bij elkaar opgeteld en is er een allround winnaar Ben deed al mee als vrouw, als pastoor, als schilder en eigenlijk te veel om op te noemen. Nadat hij 14 jaar geleden met de VUT ging kreeg hij meer tijd om zijn buut (nog) beter in elkaar te zetten. Iets wat zich direct uitkeerde. "In zeven jaar tijd won ik vijf keer waarvan drie jaar op een rij", aldus Ben trots. Eigenlijk is hij het hele jaar doende met zijn buut want: "Als ik iets leuks hoor of zie dan schrijf ik dat direct op. Dat kan echt van alles zijn. Aan de hand van het typetje dat ik ga neer zetten, kijk wat ik opgeschreven heb en bijpassend is en schrijf ik mijn buut.Dat doe ik eigenlijk altijd midden in de nacht als mijn vrouw al op bed ligt. Dan kan ik me het beste concentreren en word ik niet gestoord ", doet Ben uit de doeken. Hoe hij dit jaar in de Romkan staat blijft nog even geheim. Wat wel prijs gegeven mag worden is dat Ben en zijn collega's er weer alles aan gaan doen om de lachers op hun hand te krijgen. Kaartjes á € 10,- p.p. zijn verkrijgbaar bij benzinestation Bart Schellekens, Willy Schellekens DHZ en cafée/zaal Kloosterzicht in Gemonde.

Meer berichten