Floris en Jorieke waren een tijdlang als vrijwillige artsen actief in Kikori Hospital en zijn doende met een fundraise project voor de aanschaf van zonnepanelen.
Floris en Jorieke waren een tijdlang als vrijwillige artsen actief in Kikori Hospital en zijn doende met een fundraise project voor de aanschaf van zonnepanelen. (Foto: Wendy van Lijssel)

Doneren voor gegarandeerde zorg

Dat het verlenen van medische zorg zonder goed functionerende elektriciteitsvoorziening eigenlijk geen doen is, daar kunnen huisarts Floris van den Berg en tropenarts Jorieke van der Stelt over meepraten. Zij waren als vrijwilliger werkzaam in een klein ziekenhuisje midden in de jungle van Papua-Nieuw-Guinea. Hoewel ze na zes maanden dag en nacht werken en kilo's gewichtsverlies intussen vertrokken zijn uit Kikori Hospital om elders in het land even uit te blazen hebben ze onder de noemer 'Doneer Licht' een fundraise project gelanceerd waarbij ze geld inzamelen voor zonnepanelen. Hun Gimmese (schoon) ouders zijn apetrots.

GEMONDE – Floris van den Berg werd geboren en getogen in Boxtel. Zijn ouders Teunis van den Berg en Kiek Tates wonen in het naburige Gemonde en zijn, vertellen ze, apetrots op hun reislustige zoon die intussen al meer dan 50 landen bezocht op alle continenten. "Onze zoon is avontuurlijk, maar onderneemt geen ondoordachte dingen", aldus Teunis en Kiek. Om aansluitend te bekennen, "dat we heel blij zijn als hij samen met zijn vriendin Jorieke weer terug is in Nederland en hem weer in levenden lijve zien." Teunis en Kiek zijn overigens wel iets gewend van Floris. Voor hij zijn vriendin Jorieke achterna reisde naar Papua Nieuw Guinea verbleef hij geruime tijd op Antarctica. Dat de temperaturen daar van een andere orde zijn dan in de jungle van Papoea Nieuw Guinea hoeft geen betoog. Die voortdurend stralende zon is door het genoemde stel nu ingezet als onderdeel van een fundraise project. "Dat doen we omdat Kikori Hospital voor stroom volledig afhankelijk is van dieselgeneratoren en de lokale olieproducent die wekelijks 1200 liter diesel sponsort. Met een beetje geluk is er elke ochtend en avond enkele uren stroom. Er zijn echter ook vaak storingen wat in het ziekenhuis voor problemen zorgt bij bijvoorbeeld het toedienen van zuurstof of een bevalling die je vervolgens met een hoofdlampje tot een goed einde moet brengen", aldus Floris. Hij vervolgt: "Zon is er hier in overvloed. Toen we aan het brainstormen waren over mogelijkheden om de stroomproblemen op te lossen, kwamen we er achter dat er in 2016 een onderzoek was naar de mogelijkheden van het gebruik van zonnepanelen voor een ziekenhuis op vijf uur varen van Kikori Hospital. Hierin is ook 'ons' ziekenhuis meegenomen. Als Kikori Hospital op zonnepanelen zou draaien, is de zorg beter gegarandeerd en verder is er natuurlijk een enorme besparing op brandstof", doet Floris uit de doeken. Met een startkapitaal van € 20.000 kan al een gegarandeerde stroomvoorziening gerealiseerd worden die ervoor zorgt dat er ook in het donker goede zorg geleverd kan worden. Floris legt uit: "Kikori Hospitaal is het enige punt waar zorg geboden wordt over een groot gebied. Het gaat hier om zorg voor tienduizenden mensen. Het ziekenhuis telt tachtig bedden verspreidt over vier afdelingen. Met € 20.000 kan er een systeem opgezet worden voor de hoofdafdeling. Dat systeem kan altijd uitgebreid worden". Dan: "We hopen dat mensen willen doneren voor licht en gegarandeerde zorg."

Meer berichten