IJskoud referendum

Of u het allemaal hebt kunnen volgen kan ik niet overzien. Tegelijk met al het schaatsen op de Olympische spelen, ging het in Nederland ook nog over het referendum of juist geen referendum (meer).

Dat zit zo. Ik noem met opzet alleen schaatsen als sport op de Olympische spelen, omdat dat zo ongeveer 90% van alle olympische zendtijd van de NOS vult. We zijn er als BV Nederland namelijk erg goed in.

Even snel nog de eerste drie bij het skiën en snowboarden en curling laten zien plus de doelpunten bij ijshockey en dan gaan we naar het volgende rondetafelgesprek met Dione in de schaatshal.

Specifiek onderwerp

Met dat referendum zit het eigenlijk ook een beetje zo. In politiek Den Haag hebben ze het graag over waar ze goed in zijn (coalitie) of over het feit dat er niets van deugt (oppositie). In Haaren is dat overigens niet anders.

Een referendum over een specifiek belangrijk onderwerp is toch zo gek nog niet? Over donorregistratie bijvoorbeeld? Het lijkt mij helemaal niet zo erg dat een regering of een college van B&W in Haaren een bepaalde mening heeft over een belangrijk onderwerp, bijvoorbeeld de opsplitsing, waar van de bevolking een mening wordt gevraagd (zoals in Haaren). En als die mening nu eens afwijkt van die van de bestuurders?

Nou, dan weten we dat en handelen er naar (zoals in Haaren). Lijkt zo simpel als rondjes 32.9 schaatsen. Politieke afscheidsnemers zoals Wil van Pinxteren (LLH) plus nog wat heel stoere zolderkamerterroristen op Twitter vinden dat je als bestuurder op moet stappen als uit een referendum iets anders komt dan wat jij wilt.

Hij neemt het Haarense wethouders kwalijk dat ze dat niet gedaan hebben na het "referendum" over de opsplitsing van de gemeente. Waarom hij als raadslid dan niet in de gemeenteraad om ons aftreden heeft gevraagd is ijskoud onbekend. Dat ik helemaal nooit tegen opsplitsing was vergeet hij overigens ook, maar dat ter zijde (even de Zamboni deze misser van Wil op laten dweilen).

Juist het feit dat bestuurders vriendelijk wordt verzocht van het ijs te verdwijnen als een referendum anders uitpakt dan zij hoopten, is dé reden om referenda af te schaffen.


Voortbestaan

Want impliciet gaat het referendum dan dus niet over het onderwerp zelf, maar zijn het feitelijk peilingen over het voortbestaan van de zittende regering of het zittende college van B&W. En daar hebben we al verkiezingen voor eens in de vier jaar.
En in Den Haag hebben ze het er nu over of je over het afschaffen van het referendum een referendum mag houden. Ach……bij schaatsen draai je toch ook steeds in de rondte en kom je weer op het beginpunt uit.

Meer berichten