Karin Brouwers en René Albers roepen iedereen op om deel te nemen aan De Tafel van Acht. Een nieuw initiatief waarbij buren samen tafelen om zodoende elkaar (beter) te leren kennen. foto Wendy van Lijssel
Karin Brouwers en René Albers roepen iedereen op om deel te nemen aan De Tafel van Acht. Een nieuw initiatief waarbij buren samen tafelen om zodoende elkaar (beter) te leren kennen. foto Wendy van Lijssel (Foto: Wendy van Lijssel)

Samen zijn we De Tafel van Acht

Ontmoeten en verbinden. Het zijn de sleutelwoorden van het nieuwe initiatief De Tafel van Acht. Een activiteit waarbij inwoners uit alle kernen van de gemeente Sint-Michielsgestel gevraagd wordt om de buren naast en tegenover hen, uit te nodigen voor bijvoorbeeld een kopje koffie/thee, een borrel, etentje of…………vul maar in waarbij het doel uiteraard is om elkaar (beter) te leren kennen.

SINT-MICHIELSGESTEL – Eind vorig jaar organiseerde de gemeente Sint-Michielgestel een aantal bijeenkomsten voor professionele hulpverleners uit allerlei organisaties, talloze verenigingen en betrokken burgers om met elkaar van gedachten te wisselen over wat er nodig is om, zonder uitzondering, iedereen over een aantal jaren volwaardig mee te kunnen laten doen in de gemeenschap. Namens burgerplatform Met Elkaar Voor Elkaar, waarin hij actief is, was René Alberts uit Berlicum aanwezig. "Hoe is het nu, wat zouden we in de toekomst willen en wat moeten we doen om bijvoorbeeld eenzame ouderen, probleemjongeren, statushouders en/of mensen met een psychische en/of fysieke beperking mee te laten draaien in de gemeenschap. Dat was de hamvraag. Juist die doelgroepen zijn moeilijk(er) te bereiken behalve als je elkaar al kent. Dan is het vaak gemakkelijker om met elkaar in gesprek te gaan, om hulp te vragen of het aan te bieden. In de praktijk blijkt echter dat mensen soms hun naaste buren niet eens (goed) kennen. Daarom dus De Tafel van Acht. Je nodigt twee buren links en twee buren rechts en drie tegenover je uit. Opgeteld zijn we samen De Tafel van Acht. Degene die het organiseert bepaalt uiteraard datum, tijd en de invulling. Een kop koffie/thee is daarbij de meest toegankelijke en betaalbare manier om een dergelijke bijeenkomst in te vullen", vertelt Albers enthousiast. Het idee voor de Tafel van Acht kreeg hij tijdens een van genoemde bijeenkomsten waarna hij het ook gelijk lanceerde. Wijkmakelaar Helma Smolders en plaatsgenoot Karin Brouwers van de Dorpstafel haakten gelijk aan. Laatstgenoemde organiseerde een Tafel voor Acht in haar eigen buurt. Zij kreeg de toolkit die ook toekomstige deelnemers krijgen met uitnodigingen, een poster en logo's van snoeppapier die bijvoorbeeld als decoratie op (cup)cakes gebruikt kunnen worden. "Ik heb niet van alle buren een reactie gehad, maar met de mensen die er wel waren was het erg leuk", blikt ze opgewekt terug. Om te beginnen wordt gehoopt om 25 inwoners uit de gemeente te motiveren om een Tafel van Acht te organiseren en dit te melden bij rene.albers@kpnmail.nl of www.metelkaarvoormekaar.nl/tafel-van-8-nieuw/. Zij ontvangen aansluitend de toolkit en een evaluatieformulier.

Meer berichten