Karin Vissers, Toon van der Hofstad en Maria Rutjes vormen het bestuur van Hart voor Den Dungen die in samenwerking met Litserborg en hulp van vrijwilligers activiteiten organiseren voor mensen van 55 jaar en ouder. Foto: Wendy van Lijssel
Karin Vissers, Toon van der Hofstad en Maria Rutjes vormen het bestuur van Hart voor Den Dungen die in samenwerking met Litserborg en hulp van vrijwilligers activiteiten organiseren voor mensen van 55 jaar en ouder. Foto: Wendy van Lijssel (Foto: Wendy van Lijssel)

Reuring door Hart voor Den Dungen

Door het organiseren van leuke en educatieve activiteiten (nog) meer reuring in Litserborg in Den Dungen brengen en vooral een plek zijn waar plaatselijke inwoners samen komen om plezier te hebben of vooruit geholpen worden. Dat is kort samengevat de doelstelling van Hart voor Den Dungen. De Stichting die bijna een jaar bestaat en doorgaat op de ingeslagen weg.

DEN DUNGEN – Met geld uit de erfenis van zijn zus, 'Ons Jet', organiseerde Toon van der Hofstad onder die noemer, met hulp van tal van vrijwilligers in 2014/2015 een aantal activiteiten in de nieuwe Litserborg. Dat deed hij niet alleen voor de gemeenschap maar, zo vertelt hij eerlijk, ook voor zichzelf. "Ik woon daar en wil er aangenaam wonen. Daar hoort reuring in de tent bij. Iets waar ik ideeën over had en mensen bij heb gezocht en activiteiten opgezet", blikt hij terug. Na onder andere een theater- en kerstvoorstelling, nieuwjaarsreceptie, lezingen, muziekmiddagen en avonden, een bevrijdings- en carnavalsfeest was de pot leeg. Een aantal activiteiten werden door andere organisaties opgepikt zoals het bitterballenbal met carnaval en Den Dungen Wenst Dat, de nieuwjaarsreceptie voor jong en oud waar het halve dorp voor leeg loopt. Tot spijt van genoemde was er echter geen groter vervolg, maar bleef het vervolgens angstaanjagend stil. Van der Hofstad liet het er niet bij zitten. In mei 2017 werd daarom Hart voor Den Dungen opgericht. Samen met zijn vrouw Maria Rutjes en Karin Vissers vormt Toon het bestuur en er is wederom hulp van tientallen vrijwilligers. "Onze doelstelling is om met allerlei activiteiten mensen in Litserborg over de vloer te krijgen. Dat dient meerdere doelen. Mensen ontmoeten elkaar, Litserborg wordt levendiger en uiteindelijk verdwijnt hopelijk het foutieve imago van een zorgcentrum en stokoude mensen", klinkt het resoluut. Intussen draait Hart voor Den Dungen bijna een jaar. Naast eenmalige activiteiten zoals lezingen, een theatervoorstelling, kermis matinéé, muziek en cabaret is er maandelijks een kaartavond waarop mensen uitgenodigd zijn om te rikken of jokeren en wordt elke 2e vrijdag van de maand Het Eetpunt gehouden. "Tot drie dagen voor het Eetpunt kan een kaartje gekocht worden. Er lopen vrijwilligers rond om eventueel schalen bij te vullen, maar we doen het zoals thuis. Het eten staat op tafel. Niemand wordt bediend. Het is betaalbaar en gezellig", weet de organisatie intussen uit ervaring. Liever zouden zij vaker een Eetpunt houden. "Den Dungen telt veel alleenstaande. Litserborg heeft een ontzettend dure keuken die nauwelijks gebruikt wordt. Waarom niet?" zo vraagt Hart voor Den Dungen zich hardop af, om te vervolgen met: "Een grote wens is om Het Eetpunt op te heffen en een sociaal restaurant te openen dat elke avond open is. We weten dat we dat niet voor elkaar krijgen. Daarom zouden we het al mooi vinden als er meer dan eens in de maand een Eetpunt zou zijn" Dan resoluut: "In nauwe samenwerking met Litserborg blijven we, hoe dan ook, gezamenlijk aan de weg timmeren."

Meer berichten
Shopbox