Hulp nodig bij een stemkeuze maken? Raadpleeg de Kieswijzer van uw regionale dagblad.
Hulp nodig bij een stemkeuze maken? Raadpleeg de Kieswijzer van uw regionale dagblad.

Regionale kranten van de Persgroep lanceren Kieswijzer

De regionale kranten van de Persgroep hebben zaterdag een gezamenlijke Kieswijzer voor de gemeenteraadsverkiezingen gelanceerd. Daarbij zijn niet de partijprogramma's leidend, maar dat wat de lezer en de redactie belangrijk vinden. Met een totaal van 220 gemeenten is het de grootste regionale stemhulp ooit.

REGIO - De Kieswijzer is gemaakt door de stads- en regioredacties van het AD, BN DeStem, Brabants Dagblad, de Gelderlander, Eindhovens Dagblad, PZC, de Stentor, Tubantia en Het Parool. Zij weten precies wat er in hun gebied speelt en zijn goed ingevoerd in de gemeentepolitiek. Bij het maken van de stellingen hebben redacteuren en correspondenten niet alleen hun eigen kennis ingezet, maar zijn zij ook in gesprek gegaan met de lezer. Het resultaat is een stemhulp die lezers laat ontdekken welke partij het beste bij hen past. Dit initiatief sluit goed aan bij de missie van de regionale kranten. Karolien Koolhof, projectleider Kieswijzer: "Wij zien het als een van onze belangrijkste taken om de gemeentepolitiek kritisch te volgen en lezers daarover goed te informeren. Dat deden we al met onze verslaggeving, maar deze Kieswijzer is een nieuwe, extra manier daarvoor. Dankzij het enorme aantal redacteuren dat heeft meegewerkt, is deze regionale stemhulp de grootste ooit."

Geen partijprogramma's

Gebruikers van de Kieswijzer krijgen een aantal stellingen voorgelegd over zaken die spelen in hun gemeente waarbij zij kunnen aangeven in hoeverre zij het ermee eens zijn. Daarbij kunnen zij direct zien hoe de verschillende partijen in hun gemeente erover denken. Nadat alle stellingen zijn beantwoord, laat de Kieswijzer zien welke partijen het beste passen bij de gegeven antwoorden. Zo kunnen lezers zich oriënteren op de verkiezingen, zonder partijprogramma's te hoeven doorspitten.

De Kieswijzer onderscheidt zich vooral van andere stemhulpen door de manier waarop deze tot stand is gekomen. Koolhof: "Doorgaans worden stemhulpen gemaakt op basis van partijprogramma's en wat politici zelf aandragen. Maar wij hebben ervoor gekozen om hem juist door burgers en journalisten te laten maken. Dat levert een hele andere reeks aan onderwerpen op." De redacteuren hebben bij het maken van de stellingen hulp gekregen van studenten politicologie en bestuurskunde. Zij hebben vervolgens de antwoorden van politici en een toelichting daarop verzameld in de Kieswijzer.

De Kieswijzer is voor iedereen gratis te raadplegen via de website het Brabants Dagblad en:

bd.nl/kieswijzer

gemeentekieswijzer.nl

Meer berichten
Shopbox