Medewerkers op het stembureau in Haaren tellen de stemmen bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2014. Op 21 maart gaan de Haarense inwoners voor de laatste keer naar de stembus voor een zelfstandig Haaren.
Medewerkers op het stembureau in Haaren tellen de stemmen bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2014. Op 21 maart gaan de Haarense inwoners voor de laatste keer naar de stembus voor een zelfstandig Haaren. (Foto: Peter Corvers)

Laatste stem voor zelfstandig Haaren

Over een week gaan ook de inwoners van Haaren naar de stembus. Voor de laatste keer mogen zij hun vertegenwoordigers kiezen van een zelfstandige gemeente Haaren. Op 1 januari 2021 splitst Haaren op.

HAAREN - Voor deze laatste stembusgang hebben zich vier partijen aangemeld nadat Wil van Pinxteren (LLH) zijn vertrek aankondigde. De afgelopen vier jaar is in Haaren het nodige tot stand gekomen. Wie vier jaar is weggeweest en door Haaren en Helvoirt rijdt zal de nieuwbouw opvallen van basisschool De Sprankel, de woon-zorginstellingen de Leyenhof en Haarensteyn, het HelvoirThuis en het vernieuwde Van Goghplein. Overigens alle projecten die zich jaren hebben voortgesleept, vooral de zorgcentra, en na jaren vertraging in deze bestuursperiode zijn afgerond.

En Esch en Biezenmortel? Daar is de voortvarendheid een stuk minder. In het laatste dorp hebben vorig jaar bewoners een coöperatie uit de grond gestampt om vaart te maken met de ontwikkeling van een nieuw dorpshuis voor het zwaar gedateerde De Vorselaer. En in Esch is nieuwbouw van de Willibrordusschool en dorpshuis De Es hard nodig. Op de begroting zijn de investeringen voor die nieuwbouw overigens niet geborgd en dus zal Haaren, gelet op de opsplitsing, met de buurgemeenten in onderhandeling moeten.

Bij de start van de coalitie Samenwerking 95 en VVD in april 2014 waren de verhoudingen in de raad al behoorlijk verpest. Progressief 96 voelde zich bij de onderhandelingen voor een nieuw college buitenspel gezet nadat deze partij een zetel had gewonnen. Het zou niet meer goed komen in de jaren daarna die in het teken stonden van opsplitsing van de gemeente. Die opdeling zorgde, behalve voor veel discussie en politieke chaos, ook voor enig onderscheid tussen partijen die in Haaren traditioneel dicht bij elkaar liggen. Progressief 96 profileerde zich gaandeweg de bestuursperiode steeds duidelijker als fervent voorstander van snelle opsplitsing en zag dat standpunt ondersteund bij de burgerpeiling op 4 oktober.

Bij een ander gevoelig onderwerp, de grenzen tussen de dorpen, liggen drie partijen op een lijn. Alleen de VVD vindt dat niet de huidige grenzen moeten worden aangehouden maar onder meer die van de N65 en van Nationaal Park De Loonse en Drunense duinen.

En dan is er nog de fietstunnel onder de N65 bij Helvoirt die voor enig onderscheid zorgt. Alle partijen stemden in mei 2016 voor dat voorkeursalternatief maar een meedenkavond in januari zorgde voor een keerpunt bij CDA en Progressief 96: die partijen willen nu overeenkomstig de teneur op die avond een onderzoek naar een tunnelbak. Volgens hen was dat alternatief in 2016 niet in beeld.

Meer berichten