Woensdag 21 maart werd in het gemeentehuis van Haaren de uitslag bekend gemaakt van de gemeenteraadsverkiezingen door burgemeester Jeannette Zwijnenburg. Inwoners gingen voor de laatste keer naar de stembus voor een zelfstandige gemeente Haaren.
Woensdag 21 maart werd in het gemeentehuis van Haaren de uitslag bekend gemaakt van de gemeenteraadsverkiezingen door burgemeester Jeannette Zwijnenburg. Inwoners gingen voor de laatste keer naar de stembus voor een zelfstandige gemeente Haaren. (Foto: Peter Corvers)

Progressief 96 wint verkiezingen

Progressief 96 is de winnaar geworden in Haaren bij de gemeenteraadsverkiezingen. De oppositiepartij gaat van vier naar vijf zetels. Samenwerking 95, op dit moment de grootste partij in de gemeenteraad, verloor twee zetels en komt nu op vier. Het CDA en de VVD winnen beide een zetel.

HAAREN - De partijen die in het gemeentebestuur zitten, Samenwerking 95 en VVD, verloren in alle vier dorpen. Daarmee keert de coalitie van Samenwerking 95 en VVD vrijwel zeker niet terug. Progressief neemt als grootste partij het voortouw bij de onderhandelingen voor een nieuw college. Het ligt voor de hand dat beide winnaars van de verkiezingen, Progressief 96 en het CDA gaan onderhandelen voor een nieuw college, hoewel de progressieve partij daar direct na de uitslag nog niet op wilde ingaan.

In het dorp Haaren nam Progressief 96 de positie van Samenwerking 95 over als grootste partij. De progressieven behaalden daar een derde van de stemmen. Samenwerking 95 verloor in Haaren ruim 17 procent van haar aanhang. In Helvoirt verloor die partij de meeste stemmen: 37 procent. Progressief 96 werd in Helvoirt opnieuw de grootste partij en vergrootte haar aanhang daar met een kwart.

Opvallend is dat Samenwerking 95 nauwelijks terrein verliest in Esch (7 procent) en wel in de andere drie dorpen. Lijsttrekker Carine Blom (Progressief 96) is blij met de winst: "We hebben de afgelopen jaren een consistent verhaal gehouden en duidelijk gemaakt waar we voor staan." Peter den Ouden (Samenwerking 95) wijt het verlies in Helvoirt vooral aan het gebrek aan kandidaten uit dat dorp. "We hebben bij de eerste zeven kandidaten op de lijst geen mensen uit Helvoirt, dat zie je terug in de uitslag." Volgens Den Ouden heeft de opsplitsing van de gemeente, die de politiek in Haaren de afgelopen jaren heeft gedomineerd, geen overwegende rol gespeeld. "Progressief heeft heel gericht en zichtbaar campagne gevoerd."

Ans Beijens (CDA) wijst voor de zetelwinst op de sterkte lijst. "We hebben een sterk team met een goede uitstraling." De VVD, dat na afsplitsing van Wil van Pinxteren (LLH) in december 2015 nog een zetel in de raad overhield, komt weer op twee zetels. "Ik ben blij met die twee zetel, het zou zwaar zijn om het raadswerk weer alleen te moeten doen naast een fulltimebaan", zegt Boy Scholtze.

De opkomst bij de verkiezingen in de gemeente Haaren komt uit op 52,5 procent. Burgemeester Jeannette Zwijnenburg toonde zich tevreden met de opkomst. "Zeker omdat het een kortere raadsperiode is valt me dat niet tegen."

De uitslag van het referendum over de 'Sleepwet' in Haaren luidt: voor: 3189 stemmen, tegen: 2315 stemmen.

Meer berichten