Voorzitter Betty van Zutphen van het 1 Ander Festival is al 21 jaar nauw betrokken bij het festival dat saat voor vrijheid, gelijkheid, tolerantie en duurzaamheid. Er wordt gezocht naar vrijwilligers voor de komende editie. foto Wendy van Lijssel
Voorzitter Betty van Zutphen van het 1 Ander Festival is al 21 jaar nauw betrokken bij het festival dat saat voor vrijheid, gelijkheid, tolerantie en duurzaamheid. Er wordt gezocht naar vrijwilligers voor de komende editie. foto Wendy van Lijssel (Foto: Wendy van Lijssel)

Wereldse muziek en ander vertier

Het weekend van zaterdag 2 en zondag 3 juni is het Schijndelse Kloosterpark het toneel van een kleurrijke, multiculturele samenleving met internationale muziek, hapjes, drankjes, kunst, acts en kinderactiviteiten. Vrijheid, gelijkheid, tolerantie en duurzaamheid zijn de toverwoorden van het feest dat het elk jaar voor iedereen is. Om er dat echter van te maken zijn heel veel mensen nodig die vrijwillig hun handjes laten wapperen op talloze fronten. Wie helpt er een handje mee?

SCHIJNDEL - Vanwege de groeiende intolerantie in de samenleving richting mensen met een andere huidskleur en gebruiken, werd in 1993 door een aantal idealisten voor het eerst het 1 Ander Festival georganiseerd. De titel geeft weer wat het is. Een Ander Festival. Eentje met een andere programmering dan gemiddeld en zeker niet doorsnee. Een evenement waarin een bonte en kleurrijke mix van muziek, kunst, acts, eten en drinken vanuit de hele wereld samen komt en iedereen uit Schijndel en omgeving hartelijk welkom is om daarmee kennis te maken. Een gelegenheid die duizenden mensen overigens jaarlijks ook aangrijpen. Iets wat alleen kan dankzij de onbaatzuchtige inzet van allen die onder de vlag van Stichting Anders er de schouders onder zetten in het opbouwen van al wat nodig is, het bemannen/vrouwen van de kassa's, horeca, logistiek, bewaking, p.r., aankleding, maar ook het uiteindelijk opruimen, lees afbreken van alles. "Het 1 Ander Festival draait volledig op vrijwilligers. Het is dusdanig groot dat het elk jaar weer spannend is of we alle taken en posten bezet krijgen. Verder lukt het ons alleen met financiële steun van sponsoren en een bijdrage van de gemeente", doet voorzitter Betty van Zutphen uit de doeken.

Ze maakt er geen zielig verhaal van, maar windt er ook geen doekjes om dat het eigenlijk een sport is om alles rond te krijgen. Het doet niets af aan het plezier en de voldoening die iedereen die nauw betrokken is, heeft en de boodschap die onveranderd de wereld in geslingerd wordt. "Leer elkaar kennen, sta open voor andere culturen en gebruiken en respecteer elkaar en ga met beleid om met wat moeder aarde ons biedt. Dat is wat we zeggen en iets wat we onze kinderen al moeten leren", aldus van Zutphen om toe te voegen: "Dat is ook van meet af aan de opzet, gedachte en doelstelling van het 1 Ander Festival geweest en iets waar we aan vast houden."

Zoals gemeld is Stichting Anders een 100% vrijwilligersorganisatie. Om ook het 25-jarige jubileum wederom goed op de kaart te zetten zijn daarom (veel) mensen nodig. Voor informatie en aanmelding: www.stichtinganders.nu.

Meer berichten