Jeugdhuis als reddingsboei in de crisisjaren

Op vrijdag 20 oktober 1933 reist een fotograaf van persbureau Het Zuiden af naar Huize Gerra in Haaren en schiet daar deze foto. 'Groep mannen bij Huize Gerra', schrijft hij later op de achterkant. Mogelijk is de opname gemaakt omdat de restauratie net is afgerond?

Huize Gerra aan de Steenweg in Haaren is van oorsprong het buitenhuis van mgr. Zwijsen. Het heeft sindsdien (Zwijsen trok er in 1854 in) aan diverse bewoners onderdak geboden. In de jaren dertig van de vorige eeuw zijn dat de broeders van Dongen. Van 1934 tot 1939 leiden deze broeders in dit gebouw een jeugdhuis, een kamp voor werkloze jongeren. Hiertoe is het huis in 1933 gerestaureerd. Want de economische crisis houdt het land stevig in zijn greep in die jaren dertig. Door een jeugdhuis te stichten, gooien de broeders uit Dongen een reddingsboei uit naar deze jonge mannen die nu toch aan de slag zijn. Mogelijk hebben ze zelf aan de restauratie van het gebouw gewerkt? Wie weet er meer? Vertel het ons.

Iedere foto vertelt zijn eigen verhaal.Maar de mooiste zijn natuurlijk de persoonlijke verhalen. En juist daar zijn wij naar op zoek! Was je erbij toen de fotograaf net afdrukte? Weet je wat er op dat moment gebeurde? Vertel het ons! 'Kijk naar toen' is een productie van het Brabants Historisch Informatie Centrum (BHIC). Reageren kan via www.bhic.nl/haaren. Of via kijknaartoen@bhic.nl

Meer berichten