Haaren heeft een nieuw gemeentebestuur. Progressief 96 en CDA vormen de nieuwe coalitie. Donderdag 19 april werden de wethouders benoemd. Na afloop van de raadsvergadering waren er felicitaties en bloemen. Het nieuwe gemeentebestuur telt vier wethouders.
Haaren heeft een nieuw gemeentebestuur. Progressief 96 en CDA vormen de nieuwe coalitie. Donderdag 19 april werden de wethouders benoemd. Na afloop van de raadsvergadering waren er felicitaties en bloemen. Het nieuwe gemeentebestuur telt vier wethouders. (Foto: Peter Corvers)

Nieuwe coalitie Haaren van start

De gemeenteraad van Haaren heeft donderdag 19 april de vier nieuwe wethouders benoemd, Carine Blom en Adrienne Verschuren (beiden Progressief 96) en Martin Vromans en Harry van Hal (beiden CDA).

HAAREN - De oppositiepartijen Samenwerking 95 en VVD stemden blanco. Zij misten het bestuursakkoord van de nieuwe coalitie. Dat concept-akkoord bood Blom tijdens de raadsvergadering aan burgemeester Jeannette Zwijnenburg aan in een gesloten enveloppe. Peter den Ouden (Samenwerking 95) vond dat de "verkeerde volgorde": de raad moet eerst het coalitieakkoord kunnen beoordelen en op grond daarvan de wethouders benoemen. "We moeten nu wel besluiten over wie maar niet over wat", vatte Boy Scholtze (VVD) de kritiek bondig samen en sprak over "hals over kop een nieuwe coalitie maar zonder bestuursakkoord".

Beide partijen betreurden ook dat Progressief 96 en het CDA geen poging hebben gedaan om tot een bredere coalitie te komen. "Dat zou een duidelijk signaal zijn geweest, ook richting buurgemeenten", sprak Den Ouden die ook "openheid en transparantie" miste van de nieuwe coalitie die achter gesloten deuren is gesmeed.

De VVD vindt vier wethouders teveel voor Haaren, ook gelet op de financiële gevolgen, vond Scholtze. "Wij vragen ons af of je vier wethouders moet willen voor deze gemeente. Dat is bijna vier procent van de OZB die naar uitbreiding van fte's gaat." Hij hoopte niet dat er de komende jaren "zaken recht gezet moeten worden", doelde Scholtze op met name de vaak felle oppositie van Progressief 96 in de voorbije periode.

Blom lichtte toe dat ervoor gekozen is de wethouders nu al voor te dragen terwijl er nog geen bestuursakkoord is. "Dan hadden we nu heel snel een akkoord moeten maken. U had dan nauwelijks tijd gehad om daarover te overleggen met uw achterban". Het bestuursakkoord wordt nu 31 mei in de raad besproken.

Peter den Ouden (S' 95) en Scholtze benadrukten overigens niets tegen de wethouders als personen te hebben. Blom, eerder wethouder, gaat de opsplitsing van Haaren coördineren, Verschuren krijgt sociale zaken en welzijn, Vromans financiën en Van Hal ruimtelijke ordening. De laatste gaat de functie parttime (0,6 fte) uitvoeren, de overige drie voor 0,9 fte. Van Hal was eerder twaalf jaar wethouder in Haaren, Verschuren en Vromans zijn nieuw in de Haarense politiek.

De raad nam afscheid van Eric van den Dungen en Johan van den Brand die respectievelijk tien jaar en acht jaar wethouders zijn geweest. Marion Das komt voor het eerst in de raad en Brecht Gerritse keert daarin terug, beiden voor Progressief 96, nu Blom en Verschuren wethouders zijn geworden.

Meer berichten