In 1983 werden zowel het eerste als het tweede team van GEKO kampioen. Reden om de teams in te halen met “Stoffel”, de oude ladderwagen van de brandweer.
In 1983 werden zowel het eerste als het tweede team van GEKO kampioen. Reden om de teams in te halen met “Stoffel”, de oude ladderwagen van de brandweer.

Een nieuwe Heertgang, met alleen maar GEKO

In 1968 waren studentenprotesten in Parijs de inleiding tot een breed gedragen opstand tegen de gevestigde, behoudende orde. Het dorp Sint-Michielsgestel leek nog niet rijp voor die omwenteling. Daar werd in dat jaar een korfbalvereniging voor meisjes opgericht. Voor meisjes ja, want de katholieke kerk was geen voorstander van gemengd sporten.

Sint-Michielsgestel - Jarenlang speelde GEKO in de top van het Nederlandse dameskorfbal. In 2015 werd de vereniging opgeheven. Heemkundevereniging De Heerlijkheid Herlaar heeft onlangs een Heertgang in kleur uitgebracht, die helemaal gewijd is aan de geschiedenis van GEKO. De special is voor 4,50 te koop in The Readshop op het Petrus Dondersplein in Sint-Michielsgestel. Oud-leden van GEKO kunnen tot 1 mei een gratis exemplaar bestellen via het e-mailadres benvdbogaard@gmail.com.

Bij Piet Donders, redactielid van het blad van de heemkundevereniging, kwam twee jaar geleden de gedachte op, dat er over de geschiedenis van de korfbalclub een mooi verhaal te maken was. Hij zocht en vond de medewerking van een aantal leden van het roemruchte eerste team. Vele gesprekken volgden. Met speelsters, met een van de trainers en met de laatste voorzitter.

Uit alle verhalen komt het beeld naar voren van een hechte vereniging, die onder de bezielende leiding van Piet van Son uitgroeide tot een vereniging met honderden leden die het hoogste niveau bereikte. GEKO organiseerde ook veel andere activiteiten om de banden tussen de leden en met het dorp te versterken. De zeskamp en het familietoernooi op Koninginnedag liggen nog vers in het geheugen van veel Gestelse mensen. "Deze Heertgang is een mooi nummer geworden, met veel foto's die dit bijzondere verhaal illustreren. Het verhaal van een gewone Gestelse vereniging, die in het leven van veel vrouwen een grote rol heeft gespeeld."

Meer berichten