Schijndel in februari 1970.
Schijndel in februari 1970.

BHIC: Als de rook om je hoofd is verdwenen

Tienjarige jochies die een sigaretje roken, midden op het schoolplein, of onderwijzers voor de klas met de pijp in de hand. We zien het op onze oude foto's allemaal voorbijkomen. Roken is decennia lang zó gewoon geweest. Zoals ook te zien op deze foto gemaakt tijdens een receptie in Schijndel.

SCHIJNDEL - De foto is gemaakt in februari 1970, tijdens het jubileum van M. Jansen bij Jansen de Wit. Maar de fotograaf van persbureau Het Zuiden zou dit plaatje op iedere willekeurige receptie hebben kunnen geschoten. Een 'rokertje' aanbieden op een feestje was net zo vanzelfsprekend als drank en hapjes voor de gasten.

Op de foto zien we verschillende glaasjes op de dienbladen staan; ieder glas gevuld met een ander merk zodat er voor elk wat wils is. Daarbij mogen ook sigaren niet ontbreken; achter de kaars (handig om meteen je sigaret of sigaar aan te kunnen steken) zien we nog net het merk Willem II schuilgaan.

Herinner jij je feestjes van vroeger waar níet werd gerookt?

Iedere foto vertelt zijn eigen verhaal. Vaak verrassend, soms ook opmerkelijk en altijd boeiend. Maar de mooiste zijn natuurlijk de persoonlijke verhalen. En juist daar zijn wij naar op zoek! Was je erbij toen de fotograaf net afdrukte? Vertel het ons! 'Kijk naar toen' is een productie van het Brabants Historisch Informatie Centrum (BHIC). Reageren: www.bhic.nl/schijndel.

Meer berichten