Tom van Sprang uit Haaren is met 395 voorkeursstemmen in een klap in de Haarense gemeenteraad gekomen. De voorzitter van het Rebirth Festival in Haaren behaalde de meeste stemmen van zijn partij Samenwerking 95.
Tom van Sprang uit Haaren is met 395 voorkeursstemmen in een klap in de Haarense gemeenteraad gekomen. De voorzitter van het Rebirth Festival in Haaren behaalde de meeste stemmen van zijn partij Samenwerking 95. (Foto: Peter Corvers)

'Een echt mandaat, dat motiveert'

"De lokale politiek is een plek waar je een bijdrage kunt leveren aan de samenleving. Dat is voor mij wel een drijfveer. Ik voel me erdoor aangetrokken.. Ik stap er blanco in." Tom van Sprang (31) uit Haaren komt met 395 voorkeurstemmen in een klap in de Haarense gemeenteraad.

HAAREN - Die politieke belangstelling komt voort uit zijn opleiding, legt Van Sprang uit. "Ik ben opgeleid als maatschappelijk werker, en gaan werken in de psychiatrie, bij woongroepen. Maar ik merkte dat het systeem waarin ik als hulpverlener terecht kwam mij niet hielp, zoals de protocollen waar je aan moet voldoen. De manier van werken botste met mijn gevoel. Ik ben op zoek gegaan naar een opleiding met een andere visie op de wereld en kwam uit bij de Universiteit voor Humanistiek in Utrecht, een masteropleiding in de zorgethiek. Het ging daar echt om de inhoud, kritisch nadenken over de wereld, over jezelf. Dat heeft mij gevormd, de bril waardoor je naar de samenleving kijkt: positief kritisch, met oog voor de zwakkeren." Na een management-traineeship werkt Van Sprang nu als adviseur bij een zorgorganisatie.

Het nieuwe raadslid is door alle politieke partijen het afgelopen jaar benaderd. "Maar ik voel het meest voor Samenwerking 95. Die partij is ontstaan vanuit verenigingen, allemaal verbindende types die met hun voeten in de klei staan of hebben gestaan. De leefbaarheid van de kernen staat nummer een. Ze voeren een realistische politiek, pragmatisch, geen luchtkastelen."

Van Sprang was "heel verrast" over zijn grote aantal stemmen, meer zelfs dan lijsttrekker Johan van den Brand. "Ik had gehoopt op de kiesdeler" (203 stemmen, red.). "En dan haal ik er bijna 400….". In hoeverre is dat te danken aan het Rebirth Festival waarvan hij voorzitter is? "Misschien 100 of 200 stemmen. Maar ik heb ook een groep mensen tussen de 40 en de 70 gesproken die zeggen: als je zo'n evenement kunt neerzetten dan kun jij voor ons ook wel wat in de gemeenteraad betekenen. "Het geeft motivatie dat juist andere generaties ook op mij gestemd hebben. Dat je echt een mandaat hebt." Van Sprang stapt op "een mooi moment" de politiek in, vindt hij. "Haaren gaat over drie jaar naar Oisterwijk. Daar heb ik ook zeker politieke ambities. Als je daar politieke grond aan de voeten wilt krijgen heb je een aanloopperiode nodig."

Hij is verknocht aan 'zijn dorp Haaren' waar hij geboren en getogen is. Een halfjaar Rotterdam bij het Havenziekenhuis waar hij als trainee werkte vond hij "echt verschrikkelijk". "Een leuke baan, maar elke vrijdagmiddag als ik naar huis reed, de N65 afdraaide en de weilanden weer zag, kwam er een rust over mij heen. Ik ben gewoon heel erg blij met het leven dat ik hier heb."

Meer berichten