Moeder Thelma en haar dochter Romy steken in augustus onder de vlag van Stichting Because we Carry, de handen uit de mouwen op vluchtelingenkamp Kara Tepe op Lesbos in Griekenland. Foto: Wendy van Lijssel
Moeder Thelma en haar dochter Romy steken in augustus onder de vlag van Stichting Because we Carry, de handen uit de mouwen op vluchtelingenkamp Kara Tepe op Lesbos in Griekenland. Foto: Wendy van Lijssel (Foto: Wendy van Lijssel)

Thelma en Romy komen in actie

Eind 2017 besloot Thelma Wennink uit Gemonde eindelijk gehoor te geven aan het allang sluimerende gevoel echt iets te willen doen en betekenen voor de Syrische vluchtelingen die na een barre overtocht 'opgesloten' zitten in kampen op Lesbos in Griekenland. Samen met haar dochter Romy gaat zij er in augustus onder de vlag van 'Because we Carry' een week lang aan de slag. Het plan is om niet met lege handen te gaan.

SINT-MICHIELSGESTEL – Dat er mensen zijn die hals over kop huis en haard hebben moeten verlaten, een afschuwelijke overtocht over zee hebben gehad om geparkeerd te worden in een vluchtelingenkamp zonder er enig zicht op te hebben daar snel uit te kunnen. Mensen zonder toekomstperspectief. Dát het bestaat is iets wat Thelma Wennink uit Sint-Michielsgestel eigenlijk niet kan bevatten want: "Dit gebeurt in onze achtertuin. Die kampen zijn op slechts een paar uurtjes vliegen van Nederland", weet ze. Dat er ook in deze tijd kampen zoals Kara Tepe bestaan of eigenlijk moeten bestaan omdat de mensen hebben moeten vluchten en nergens naartoe kunnen. Thelma en haar dochter Romy kunnen het niet bevatten. Het verschil met hun leven is gigantisch, maar zette hen ook aan het denken. "Wij hebben hier echt alles. Dat werd ons eind 2017 nog eens echt duidelijk toen we rondom de feestdagen met goed fatsoen geen cadeaulijstje konden samenstellen, gewoon omdat alles er is", blikt Thelma terug. Ze vervolgt: "In 1e instantie wilden we geld doneren. Om ervan verzekerd te zijn dat het geld goed terecht komt, leek het ons echter het beste om het zelf te brengen en besteden. We hoorden op enig moment van Stichting Because We Carry (BWC). Onder het motto 'Niet lullen, maar poetsen', doen die daar heel goed werk." Genoemde stichting werd in 2015 opgericht door drie Amsterdamse moeders die om te beginnen 1000 babydragers inzamelden en ter plekke brachten. Zij werden echter zo geraakt door wat zij zagen dat ze er bleven en een formule ontwikkelden waar ook Thelma en Romy aan mee werken. "Dat wil zeggen dat een team van zeven nieuwe vrijwilligers zich een week verdienstelijk maken in Kara Tepe. Die vrijwilligers zamelen thuis € 1250, - in. Dat is gelijkwaardig aan het aantal vluchtelingen Die krijgen elke ochtend een ontbijt aangeboden á € 1,00 p.p. De vrijwilligers verzorgen en regelen dat ontbijt", aldus de dames. Het is niet het enige wat ze gaan doen want: "In de ochtend zullen we druk zijn met het ontbijt en de overige tijd gaan we activiteiten opzetten met en voor de mensen daar", aldus de dames. Zij zijn bezig met een plan de campagne om hier sponsoren te werven om elk € 1250,00 en bij voorkeur meer in te zamelen. Zij hopen uiteraard op steun. Dit kan via: https://www.whydonate.nl/fundraising/vrijwilligerswerk-kara-tepe-team-148-9tku/nl of NL13SNSB0957084277 op naam van Wennink onder vermelding van Kara Tepe. De dames weten dat hun hulp de situatie niet zal oplossen maar: "Verander de wereld en begin bij jezelf. Niet iedereen kan iedereen helpen, maar iedereen kan wel een keer iemand helpen." Strijdlustig: "En dat is precies wat wij gaan doen."

Meer berichten