Haarenaar Frans de Werdt is met 220 stemmen in de gemeenteraad gekomen. Hij richtte in 2014 met dorpsgenoten de Belangengroep Toekomst Haaren op die zich sterk maakte voor opsplitsing van de gemeente Haaren.
Haarenaar Frans de Werdt is met 220 stemmen in de gemeenteraad gekomen. Hij richtte in 2014 met dorpsgenoten de Belangengroep Toekomst Haaren op die zich sterk maakte voor opsplitsing van de gemeente Haaren. (Foto: Peter Corvers)

'Ik ga er echt voor, ambitie genoeg'

"Mensen zeggen vaak, je straalt energie en daadkracht uit, je houdt vol. Ja, ik wil er echt voor gaan. Ambitie genoeg." Frank de Werdt (56) stapt met een stevige ruggensteun van 220 stemmen de Haarense gemeenteraad in.

HAAREN - Bij binnenkomst in zijn riante woning aan de Haagwinde in Haaren wijst hij op een fotolijstje van zijn toenmalige vrouw Ingrid. "Eind 1996 kregen we het bericht dat bij haar een hersentumor werd geconstateerd. Artsen hebben haar leven nog met zes jaar kunnen verlengen maar dat ze het uiteindelijk niet zou redden stond vast." Ingrid, als CDA-raadslid destijds volop actief, overleed in december 2002.

De Werdt, inmiddels al weer twaalf jaar samen met zijn vrouw Francien, is geboren en getogen in Biezenmortel. "Mijn vader werkte 50 jaar op Huize Assisië, mijn moeder was de kleuterjuf in het dorp. "Toen was Biezenmortel nog heel leefbaar, je had een friettent, café, we zaten bij Assisië in het zwembad, ik heb er een heerlijke jeugd gehad."

De Werdt stond niet eerder op de CDA-kandidatenlijst maar prijkte daar in november vorig jaar wel 'plotseling' op, vlak onder de nieuwe lijsttrekker Ans Beijens. "Het bestuur wilde het CDA meer zichtbaar maken voor de inwoners. Daar heeft de keus voor Ans ook mee te maken. Een goeie zet, ze staat midden tussen de mensen. Ik ben in Biezenmortel opgegroeid, heel actief in Haaren, mijn zus woont in Esch en ook in Helvoirt ben ik niet meer onbekend."

Vooral zijn studietijd heeft hem gevormd, zegt-ie. Het rijtje opleidingen straalt ambitie uit: atheneum op het Vughtse Maurick (in zeven jaar: "Er waren toen meer leuke dingen"), lerarenopleiding op het Mollerinstituut, daarna Universiteit Tilburg: arbeid- en organisatiepsychologie in de avonduren, overdag leraar op een MAVO in Utrecht en IJsselstein, bij Philips gewerkt (Human Resources), later HR-adviseur bij diverse Rabobanken, nu in Weert: "Ik stuur daar alle support-afdelingen aan."

Vanwaar die politieke interesse? "Op de universiteit kreeg je sociale psychologie, vond ik machtig interessant: waarom denken mensen zoals ze denken." Hij werd voorzitter van het CDJA Midden-Brabant. Pas jaren later, november 2014, bracht onbegrip over de voorgenomen ambtelijke fusie van Haaren met Boxtel en St. Michielsgestel ("Daar ligt onze oriëntatie niet") hem terug in politiek vaarwater. "Ik ben weer CDA-lid geworden, dan heb je ook recht van spreken." Hij richtte met dorpsgenoten de Belangengroep Toekomst Haaren op die later de opsplitsing van Haaren 'afdwong'. "Haaren is te klein is om zelfstandig te blijven." Een eventueel wethouderschap? "Ik heb een hartstikke leuke baan. Nee, ontslag zou een stap te ver zijn geweest."

Meer berichten