Een kiekje van de familie Hellings uit Den Dungen uit 1953.
Een kiekje van de familie Hellings uit Den Dungen uit 1953.

Met je drollenvanger op de foto in Den Dungen

Een kiekje van de familie Hellings uit Den Dungen uit 1953. Een foto zoals bij velen in het album zit: vader, moeder en hun kinderen.

Den Dungen - Onwillekeurig word je oog getrokken naar de jongen die met gebalde vuisten in de camera kijkt, gehuld in een plusfour. Dat is de officiële naam van het kledingstuk maar veel vaker werd gesproken over een drollenvanger.

Sommigen spreken wel van het sufste kledingstuk van de jaren vijftig: de plusfour, een 'korte lange' broek die ergens halverwege de knie en de voet naar binnen werd gevouwen en met stuk elastiek op die hoogte werd vastgehouden. Een overgangskledingstuk als je te oud werd voor een korte broek maar nog niet groot genoeg was voor een lange broek. Of voor op zondag als je er netjes uit moest zien. In een krantenadvertentie van 1953 zien we dat een dergelijk kostuum voor een achtjarige 29 gulden 75 bij Peek en Cloppenburg kost, "inclusief verstellap". Voor veel moeders een reden om zelf achter de naaimachine te gaan zitten.

Kijk naar toen

Iedere foto vertelt zijn eigen verhaal. Vaak verrassend, soms ook opmerkelijk en altijd boeiend. Maar de mooiste zijn natuurlijk de persoonlijke verhalen. Weet je wat er op dat moment gebeurde? Vertel het ons! Reageren kan via www.bhic.nl/haaren en ga naar Kijk naar toen.

Meer berichten