Marion Das uit Haaren maakt sinds kort deel uit van de fractie van Progressief 96 in de Haarense gemeenteraad. Zij wil zich vooral bezig gaan houden met jeugdzorg, welzijn en Wmo. "Dat past het best bij mij."
Marion Das uit Haaren maakt sinds kort deel uit van de fractie van Progressief 96 in de Haarense gemeenteraad. Zij wil zich vooral bezig gaan houden met jeugdzorg, welzijn en Wmo. "Dat past het best bij mij." (Foto: Peter Corvers)

'In de schijnwerpers is het wennen'

Marion Das uit Haaren heeft het nooit nagestreefd. Integendeel: "Actieve politiek is nooit mijn hartenwens geweest", zegt ze in een interview in Weekkrant De Meierij ruim een jaar geleden. "In het bestuur voel ik me meer op m'n gemak dan in de raadszaal. Ik hoef niet voluit in beeld", klonk het toen bescheiden. Toch zit Das (50) sinds kort wel degelijk in de Haarense raad.

HAAREN - Partijgenoten van Progressief 96 hebben nooit getwijfeld aan haar geschiktheid voor het raadswerk, zoals Martin Keijsers: "Marion zou het prima kunnen". Op de vraag of het vooral die schijnwerpers zijn die haar tegenstaan klinkt een volmondig ja. "Ik vind het nog steeds spannend, het is nog altijd een uitdaging voor me. Ik heb wel aan het idee moeten wennen maar sta er nu volledig achter. Ik heb er echt zin in."

Op de avond van de gemeenteraadsverkiezingen zag Das de raadsbankjes al dichterbij komen. "We haalden vijf zetels en als we in het college zouden komen. Dan zouden we een wethouder leveren en schuiven de kandidaten door op de lijst. En ik stond zesde!"

In februari vorig jaar nam ze het voorzitterschap van Progressief 96 over van Martin Keijsers. "Ik heb me als voorzitter onder meer bezig gehouden met het organiseren van de campagne. Ook om te voorkomen dat niet alles op de vier fractieleden zou neerkomen. We hebben met z'n allen een goeie campagne gehad. Dat bleek ook uit veel reacties die wij uit het dorp kregen: wij gaan echt op jullie stemmen."

Marion Das stopt binnenkort als voorzitter. "Dat is niet te combineren met het raadswerk." Hoe verklaart zij de winst van Progressief 96 dat voor het eerst in haar bestaan naar vijf raadszetels groeide? "Wij hebben eigenlijk vier jaar campagne gevoerd. De opsplitsing van Haaren, waar wij als enige partij duidelijk voorstander van waren, is een belangrijk punt geweest voor de kiezers, denk ik."

In de blakende zon verkleurt bijkans het groen-geel aan de droogmolen achterin de tuin, de kleuren van voetbalclub Nemelaer. Zoon en dochter, Olaf (20) en Sanne (19), voetballen beiden bij de dorpsclub. Niet toevallig zit Marion sinds drie jaar in het jeugdbestuur van de club. "Daar zit een heel duidelijke link met mijn interesses: contact met jongeren en ouders, leden binnenhalen, dat staat dicht bij de mensen. Daar ligt vooral mijn interesse." Precies 'dat werk' bond haar ook 30 jaar aan Scouting Sint Joris in Haaren en bracht haar vijf jaar terug bij de Ondernemingsraad van haar werkgever WSD. Ook in de gemeenteraad wil ze die 'menselijke kant' op. "Jeugdzorg, welzijn, wmo, dat ligt mij beter dan ruimtelijke ordening, om maar wat te noemen." En die schijnwerpers? "Die gaan hopelijk wel wennen."

Meer berichten