'Esch moet niet gesplitst worden'

De gemeente Haaren heeft onlangs een enquête onder de inwoners gehouden met de vraag bij welke gemeente het dorp moet worden gevoegd. De gesprekavond van 10 april in Esch waar een enquêteformulier kon worden ingevuld gaf volgens het gemeentebestuur "geen helder antwoord" op de vraag of Esch bij Boxtel of Vught moet komen.

ESCH - Op 10 april bleek dat veel inwoners een mogelijke opsplitsing van hun dorp niet willen. Zo'n opdeling is reëler geworden na het burgerinitiatief van twee inwoners in februari. De initiatiefnemers, Eric van Roosmalen en Maurits van Bouwdijk, hielden een enquête onder de inwoners van Esch-Noord over hun voorkeur voor een samenvoeging met Vught. Volgens de ondervragers steunden bijna alle gezinnen, zo'n 70, de actie om het gebied ten westen en noordwesten van de Essche stroom bij Vught in te delen. "De mensen hier zijn van oudsher georiënteerd op Vught", zegt Van Roosmalen.

Maar veel inwoners aan de andere kant van de Essche Stroom willen geen opsplitsing, zo bleek op 10 april. "Ik ben erg geschrokken van de polarisatie op die avond", zegt Van Roosmalen. "Maar wij beogen geen afsplitsing van Esch, wij willen naar Vught. Tijdens het Bierpompfeest op 10 mei voerden Van Roosmalen en Van Bouwdijk nog actie met flyers 'Kies echt, kies Vught.'

De VVD is verbaasd over de tweede peiling waar inwoners tot 14 mei hun mening konden geven. Het stoort Boy Scholtze dat het college van B&W de kerngroep, met daarin ook de fractievoorzitters, niet tevoren heeft geïnformeerd. "En waarom wordt de uitkomst van de peiling van 10 april niet bekend gemaakt." Ook vindt Scholtze het "vreemd" dat het college in de brief haar eigen mening geeft. B&W schrijft dat het de voorkeur geeft "voor het bijeen houden van het dorp Esch". Ook de andere oppositiepartij, Samenwerking 95, is kritisch. Peter den Ouden vindt de handelwijze van B&W "niet chic." De gemeenteraad neemt op 5 juli een beslissing.

Intussen laten inwoners de kwestie gelaten over zich heen gaan, zoals Marinus de Bie woonachtig in de kom van Esch. "Het is logisch dat inwoners aan de andere kant van de Essche Stroom naar Vught willen. Hun kinderen zitten vaak op verenigingen in Vught." Nel Schoones van de Doe-het-zelfzaak in Esch vindt dat het dorp niet gesplitst moet worden. "Maar met Boxtel hebben we de meeste binding." Hannie den Ouden ziet Vught als een voorstad van Den Bosch. "Boxtel is meer een dorp. Jongeren uit Esch trekken daar meer naar toe." Bart en Annie Vugs wonen aan 'de andere kant' van de stroom maar zijn vooral op Boxtel georienteerd. "Daar doen wij onze boodschappen."

Meer berichten