Peter Stark uit Esch zit sinds kort een de Haarense gemeenteraad. De Esschenaar maakt zo'n drie jaar deel uit van de achterban van de VVD Haaren en kwam bij de gemeenteraadsverkiezingen op de tweede plek van de kandidatenlijst.
Peter Stark uit Esch zit sinds kort een de Haarense gemeenteraad. De Esschenaar maakt zo'n drie jaar deel uit van de achterban van de VVD Haaren en kwam bij de gemeenteraadsverkiezingen op de tweede plek van de kandidatenlijst. (Foto: )

'Identiteit dorpen loopt geen gevaar'

Peter Stark uit Esch in raad Haaren

Peter Corvers

Peter Stark uit Esch zit sinds kort voor de VVD in de gemeenteraad. Hij is een van de vijf nieuwe raadsleden in de Haarense raad. Hij is van jongs af aan geïnteresseerd in politiek. "Ik kan me niet herinneren dat ik ooit niet ben gaan stemmen."

ESCH - Stark (41) is sinds zo'n drie jaar actief in de achterban van de VVD Haaren. "Ik heb me altijd het meest aangetrokken gevoeld door die partij. Daar zitten veel mensen die zich willen blijven ontwikkelen, die vooruit willen", zegt Stark die binnenkort zijn studie Bedrijfseconomie afrondt aan de Avans Hogeschool in Den Bosch. Op 1 januari verruilde hij zijn baan bij A2 Logistics Holding in Den Bosch voor die van financieel manager bij BTL in Haaren.

Als nieuweling op de kandidatenlijst kwam hij direct op een tweede plaats en vormt met Boy Scholtze de tweemansfractie voor de VVD. Hij kijkt uit naar die samenwerking. "Boy is inmiddels een ervaren raadslid, het is prettig om met hem samen te werken." Met een gemiddelde leeftijd van 52 jaar hoort Stark tot de jongere garde. "Het is goed dat er nu een aantal jongere raadsleden in de raad zit. Verjonging is belangrijk, vernieuwing trouwens ook." Een derde van raadsleden in Haaren zit voor het eerst in de raadsbankjes.

Haaren had (voorlopig) zelfstandig kunnen blijven, vindt hij. Waarom is dat niet gelukt? "Het grootste probleem is dat de gemeente geen Haaren had moeten heten. Dan krijg je zoiets van 'Haaren trekt alles naar zich toe'. Een naam als bijvoorbeeld Hart van Brabant zou meer eensgezindheid hebben gewekt."

Hij is niet bang dat de identiteit van de vier kernen na herindeling gevaar loopt. "Ik denk dat je in de dorpen genoeg mensen hebt die de waarde van hun dorp beschermen. De herindeling verandert de sociale structuur van een dorp niet. Zo word je niet opeens lid van een andere vereniging omdat je dorp nu bij een andere gemeente hoort. "

Over samenvoeging bij Boxtel of Vught zijn de inwoners in Esch verdeeld. Een enquête onder de inwoners moet duidelijkheid geven. Stark: "Vught is een groene gemeente die goed past bij Esch. Boxtel wil juist meer industrie aantrekken. Daar komt bij dat Boxtel wil uitbreiden richting Esch dat daardoor 'de noordelijkste wijk van Boxtel' dreigt te worden. Daar ben ik wel een beetje bang voor. Dan komt er ook een ontsluitingsweg voor die nieuwe wijk dwars door het groen van Esch heen." Splitsing van zijn dorp in een Vughts en Boxtels deel ziet de Esschenaar, evenals veel inwoners, niet zitten. "Dat is niet goed voor de sociale samenhang van het dorp."

Het belangrijkste voor de komende raadsperiode? "De dorpen goed overdragen. Dat vind ik van veel groter belang dan bij welke gemeenten ze worden ingedeeld."

Meer berichten