Michel van de Langenberg is een echte natuurliefhebber en samen met vele anderen actief bij Natuurgroep Gestel die het 25-jarige bestaan viert. Foto: Wendy van Lijssel
Michel van de Langenberg is een echte natuurliefhebber en samen met vele anderen actief bij Natuurgroep Gestel die het 25-jarige bestaan viert. Foto: Wendy van Lijssel (Foto: )

Jubileum voor Natuurgroep Gestel

25 Jaar de paden op, de lanen in

Wendy van Lijssel

Met tal van activiteiten viert Natuurgroep Gestel dit jaar het 25-jarige jubileum. Met honderden leden en vele vrijwilligers die actief zijn in één of meerdere werkgroepen mag de club zich met recht florerend en gezond noemen. Met het oog op de vele activiteiten zijn mensen die willen toetreden tot een werkgroep echter altijd van harte welkom.

SINT-MICHIELSGESTEL - Van wandelingen met senioren tot jeugdnatuurgroep en een kindermoestuin op Haanwijk. Natuurgroep Gestel is er voor iedereen die van het buitenleven houdt en plezier haalt uit bossen, velden, planten, bloemen, dieren en alles wat naar natuur riekt. Een groepje enthousiaste natuurliefhebbers verenigde zich in 1993 tot Natuurgroep Gestel. "Dat was een groepje dat zich in 1e instantie bezig hield met het in kaart brengen van de diversiteit van bermplanten. Omdat ze het leuk vonden om ook andere activiteiten te organiseren zoals lezingen over dieren en planten en excursies wilden gaan verzorgen, besloten zij om Natuurgroep Gestel op te richten", vertelt bestuurslid Michel van de Langenberg uit Sint-Michielsgestel. Genoemde is al bijna 20 jaar lid waarbij hij al 18 jaar onderdeel is van het bestuur. Van de Langenberg was als 'menneke' al te vinden aan de slootkant en in de bossen. Die interesse en liefde voor de natuur verloor hij nooit meer en geeft hij ook graag door. Hij zag door de jaren heen wel het een en ander veranderen in de natuurbeleving van mensen. "Vroeger moest de natuur de mens dienen. Je had een moestuin waaruit je seizoensgebonden at. Bomen waren er om te kappen zodat je het bijvoorbeeld kon gebruiken om er warmpjes bij te zitten. Toen mensen uiteindelijk meer te besteden kregen veranderde ook de natuurbeleving. Als je een grote tuin hebt, hoeft daar niet meer een gedeelte een moestuin te zijn, maar mag je daar gerust een groot terras of bij ruimte zelfs meerdere hebben om in alle rust te genieten van alle bloemen en planten die je er alleen voor je plezier hebt staan", legt van de Langenberg uit. Hij geniet intens van alles wat de natuur te bieden heeft en vindt het uitermate plezierig om erover te praten en mensen erop te wijzen. "De natuur triggerde me al als kind. Als ik bij een sloot sta word ik weer dat jongetje van toen", lacht hij om serieuzer toe te voegen. "Je krijgt energie van de natuur. Als je er oog voor hebt, dan zie je hoe mooi het is allemaal en daar wordt je heel gelukkig van." Van de Langenberg is niet de enige die plezier haalt uit de natuur. Natuurgroep Gestel telt intussen honderden leden waarbij er tientallen als vrijwilligers actief zijn bij alles wat ondernomen wordt en dat is heel veel. Van wandelingen, excursies en lezingen tot een educatieproject voor de basisschooljeugd, jeugdnatuurgroep en speciale werkgroepen voor landschap, planten en vogels. Het is slechts een greep wat er wordt nog meer gedaan en doorlopend aan de weg getimmerd. Het jubileum wordt het hele jaar gevierd met activiteiten. Voor informatie hierover en alles wat gedaan wordt www.natuurgroepgestel.nl.

Meer berichten