Helvoirt krijgt in oktober een beweegroute met toestellen voor de meest uiteenlopende oefeningen. Ook kinderen praten mee.
Helvoirt krijgt in oktober een beweegroute met toestellen voor de meest uiteenlopende oefeningen. Ook kinderen praten mee. (Foto: Edward de Vries)

Ideeën genoeg voor beweegroute

Peter Corvers

Route in Helvoirt in oktober gereed

Helvoirt krijgt in het najaar een route met toestellen voor de meest uiteenlopende oefeningen. De beweegroute is een burgerinitiatief en moet ouderen en jongeren aanzetten om meer te bewegen en elkaar te ontmoeten. Het parcours wordt aangelegd in de omgeving van het HelvoirThuis, zorgcentrum De Leyenhof en de rolschaatsbaan.

HELVOIRT - De Vries, adviseur van de Vereniging 55+ en Rob Mesman, bestuurslid Sport van het HelvoirThuis trekken de kar. Dat doen zij samen met een groep inwoners en met ondersteuning van GGD Hart voor Brabant en de gemeente Haaren. Een groep van bijna 20, onder wie een diëtiste, een docent sport en beweging, een fysiotherapeut en welzijnsmedewerker, is betrokken bij het initiatief.

"Het wordt een herkenbare uitgestippelde route door Helvoirt met diverse fitnesstoestellen voor alle leeftijden: de allerkleinsten, de schooljeugd, volwassenen en ouders", zegt Mesman. "Er zijn straks speciale plekken voor ouderen en voor kinderen in de route. Maar ook bijvoorbeeld voor groepjes die bootcamp willen doen. Zo komen er vijf centrale punten in de route. Dat wil niet zeggen dat je niet de hele route kunt doen. In principe is elk toestel voor iedereen geschikt." De Vries: "Al is bijvoorbeeld een evenwichtsbalk voor een kind totaal iets anders dan voor een senior van 83. Ieder kan zelf bepalen welke oefening hij met een toestel wil doen. Al die mogelijkheden per toestel worden straks keurig op een rij gezet zodat de gebruiker kan zien wat hij allemaal kan doen. Dat gaan we waarschijnlijk via de App doen."

De toestellen lopen uiteen van armrotatie, klim- en klauterattributen, calisthenics-toestellen, boomstammen, een hinkelbaan, in totaal zo'n 25. Op diverse plekken komen er stoeltjes of bankjes.

De leerlingen van de Landmanschool hebben onder het motto 'wie rent het hardst' een sponsorloop gehouden, aangemoedigd door familie en buurtgenoten. "De opbrengst was meer dan verwacht: 4.421 euro", zegt De Vries. "We kregen ontzettend leuke reacties na afloop van mensen die het een geweldig initiatief vonden om zo jong en oud bij elkaar te brengen."

Onlangs is met bewoners langs de beweegroute gesproken. "We hebben ons plan uitgelegd", zegt Mesman. "Er bleek veel betrokkenheid bij de bewoners langs de route. Er waren allerlei vragen maar geen negatieve reacties. De mensen denken positief mee. Dat geeft ook motivatie om met ons plan door te gaan." De Vries: "We hebben ook twee kinderen van de Landmanschool, Neowa en Anne, uit groep 7, in onze werkgroep zitten. Dankzij hen komt er een klimtoestel op de rolschaatsbaan. We hebben meer ideeën van Neowa en Anne meegenomen. Hartstikke leuk, toch?"

De kosten van de beweegroute bedragen 52.000 euro, de helft betaalt de gemeente Haaren, de andere helft is bijeen gebracht via sponsoring door diverse Helvoirtse organisaties. De route zal waarschijnlijk in oktober in gebruik worden genomen.

Meer berichten