Frans Klerkx van Petanque Vereniging Wij Liggen nodigt iedereen uit om kennis te maken met de sport. Foto Wendy van Lijssel
Frans Klerkx van Petanque Vereniging Wij Liggen nodigt iedereen uit om kennis te maken met de sport. Foto Wendy van Lijssel (Foto: )

'Ook twintigers spelen met plezier'

Wendy van Lijssel

Petanquevereniging in beeld

Het is gezellig, tactisch, spannend en het alom heersende beeld dat het een 'oude mensen sport' betreft is pertinent onwaar. Dat claimt Petanque Vereniging Wij Liggen uit Schijndel.

SCHIJNDEL – Een sport die beter bekend is als jeu de boules. Omdat veel mensen toch een setje in de vakantiespullen hebben zitten en hen, maar ook anderen die het eens willen proberen, de gelegenheid te geven om kennis te maken en/of tips op te doen, is iedereen welkom om zich twee avonden of middagen het spel meer eigen te laten maken door een ervaren speler. In 1984 werd Petanque Vereniging (P.V.) Wij Liggen opgericht en met 18 mensen en drie baantjes achter het café van Peer Wouters werd begonnen. Slechts een paar jaar later waren er al dusdanig veel liefhebbers dat er uitgebreid diende te worden. In 1988 werd overgestoken naar De Beemdhut aan de Leemputtenweg in Schijndel. In het voorjaar/zomer werd daar gespeeld en in het najaar/winter werd uitgeweken naar een collega club elders met binnenbanen. Wij Liggen realiseerde deze in 2003 in samenwerking met schaats- en skeelervereniging Thialf en Wielervereniging Schijndel. Elke maandag en woensdagavond en donderdag en zaterdagmiddag zijn er club bijeenkomsten waarop gespeeld wordt. De club telt 80 leden die allemaal veel plezier beleven aan hun sport. Jeu de boules kampt echter met een imago probleem. Iets waar PV Wij Liggen met informatie over de sport en een leuke actie een einde aan hoopt te maken want: "Petanque is een gezellige en tactische teamsport en beslist niet alleen geschikt voor ouderen", aldus voorzitter Frans Klerkx resoluut. Hij vervolgt: "Onze vereniging telt senioren, maar echt niet alleen. Er zijn ook twintigers en dertigers aangesloten. Ook zij spelen met veel plezier petanque", overtuigt Klerkx. Volgens de voorzitter is het spel veel minder simpel dan gedacht en zit er meer in het vat dan het zich in 1e instantie laat aanzien. "Er zijn wedstrijden waarbij er op niveau tegen elkaar gestreden wordt en er zijn diverse vormen. Tête-à-tête (individueel, 1 tegen 1), doublette (2 tegen 2) of triplette (3 tegen 3)", legt Klerkx uit. Hoe je een bal vast houdt, de stand van de voeten, de zwaai van je arm, maar ook hoe je in de cirkel staat. Het is allemaal van belang bij het maken van een goede onderhandse worp. Het zijn gelijk zaken die de club iedereen graag wil laten zien en vervolgens leren.

Verder kan er gelijk sfeer geproefd worden want volgens de voorzitter is het een gezellige boel bij de club en staan leden elkaar bij in voor en tegenspoed. Als speciale kennismakingsactie krijgt iedereen de gelegenheid om twee middagen of avonden te spelen met een ervaren bouler Voor een setje ballen zorgt de vereniging.

Klerkx: "Het een mooie kans om voor je op vakantie gaat beter te leren spelen." Lachend: "Op de camping speel je dan iedereen snot voor de ogen."

Meer berichten